ISW: Kremelj načrtuje evrazijsko zavezništvo za spodkopavanje Nata

Kremelj [Foto: Pexels]

ISW: Kremelj načrtuje evrazijsko zavezništvo za spodkopavanje Nata

Retorika Vladimirja Putina o oblikovanju evrazijske varnostne koalicije je del širšega načrta Kremlja za oblikovanje skupine držav, ki bodo nasprotovale Zahodu in Natu, je sporočil Inštitut za preučevanje vojne (ISW). Ta ocena washingtonskega think tanka sledi Putinovemu nedavnemu obisku Severne Koreje, ki je, po besedah mednarodnih varnostnih analitikov, “poglobil že tako okrepljene odnose med Moskvo in Pjongjangom.”

Putin je v petek izjavil, da je Moskva pripravljena razpravljati o evrazijskih varnostnih vprašanjih z organizacijami, kot so Šanghajska organizacija za sodelovanje (SCO) pod vodstvom Rusije in Kitajske, Skupnost neodvisnih držav (CIS), Evroazijska gospodarska unija (EAEU) ter z državami BRIC (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska, Južna Afrika, Iran, Egipt, Etiopija in Združeni arabski emirati).

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na srečanju zunanjih ministrov v Almatyju v Kazahstanu poudaril, da Moskva namerava oblikovati “evrazijsko varnostno organizacijo,” ki bi nadomestila obstoječi evroatlantski varnostni sistem.

Alternativa Zahodu

Inštitut za preučevanje vojne je opozoril, da Lavrov verjetno cilja na prizadevanja Moskve za povečanje sodelovanja z Združenjem držav jugovzhodne Azije (ASEAN) po Putinovem obisku v Vietnamu. Ameriški think tank napoveduje, da bodo Putin in njegovi uradniki verjetno poskušali spodbuditi prizadevanja za oblikovanje koalicije, ki bi se postavila kot alternativa Natu, hkrati pa poskušali Zahodne države napačno predstaviti kot podpornike Ukrajine.

To je del širšega načrta Kremlja za ustanovitev skupine, ki lahko deluje kot protiutež Zahodu in spodkopava Nato, dodaja ISW. Od začetka vojne je Putin okrepil pozive k odmiku od globalnega in ekonomskega političnega sistema, v katerem prevladuje Zahod.

[Vir: IndexHr]; Portal24; Foto: Pexels