ISW opozarja na morebitno novo rusko ofenzivo v Ukrajini

ByAna Koren

23. aprila, 2024 , , ,
Foto: Pexels

ISW opozarja na morebitno novo rusko ofenzivo v Ukrajini

Inštitut za preučevanje vojne (ISW), ugledna ameriška analitična ustanova, je izdal opozorilo o možni ruski ofenzivi v Ukrajini, ki bi lahko začela v prihodnjih tednih. Po mnenju analitikov ISW, Rusija intenzivno načrtuje napade na strateško pomembna mesta, vključno z mestom Chasiv Yar. Opozorilo prihaja ob povečani zaskrbljenosti, da novi paketi vojaške pomoči iz ZDA ne bodo pravočasno dosegli Ukrajine.

Zamude pri dostavi zahodne vojaške opreme in materiala so že omogočile ruskim silam, da dosežejo pomembne taktične pridobitve. “Ukrajinske sile so pod velikimi omejitvami zaradi pomanjkanja opreme,” je poudaril analitik ISW, Rusija Riley Baily. “Nimajo več zmogljivosti, ki so jih imele v preteklosti, da bi ustavile rusko napredovanje.”

ISW napoveduje, da bi morebitna zasedba Chasiva Yara omogočila ruskim silam izhodišče za nadaljnje napade proti ključnim mestom in regijam, ki so vitalnega pomena za ukrajinsko obrambo. Takšen razvoj dogodkov bi lahko imel daleč segajoče posledice za celotno regijo.

Medtem ko Kijev že nekaj časa opozarja na možno spomladansko ofenzivo, so sposobnosti Ukrajine za obrambo pred tem napadom v veliki meri odvisne od hitrosti in obsega zahodne vojaške podpore. V nedeljo so ukrajinski in zahodni voditelji pozdravili sprejetje novega paketa pomoči v predstavniškem domu ameriškega kongresa, ki predvideva znatna sredstva tudi za Ukrajino. Ta paket bo imel koristi tudi za druge države, vključno z Izraelom in Tajvanom.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izrazil, da je ta pomoč ključna za ohranjanje obrambne linije Ukrajine in opozoril, da bi brez nadaljnje finančne podpore ZDA, Ukrajina lahko izgubila vojno. Analitiki in voditelji tako pozorno spremljajo razvoj dogodkov, ki bi lahko odločilno vplivali na potek konflikta v prihajajočih mesecih.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels