ISW: Putinove poteze ruski vojski povzročajo velike težave

ByAna Koren

1. maja, 2023 ,

ISW: Putinove poteze ruski vojski povzročajo velike težave

Redne Putinove spremembe vojaškega poveljstva so spodkopale sposobnost Moskve za vodenje kohezivne vojne akcije v Ukrajini, je v svoji zadnji oceni stanja rusko-ukrajinske vojne zapisal Inštitut za preučevanje vojne (ISW).

Dejstvo, da se je ruski predsednik Vladimir Putin izognil imenovanju vrhovnega poveljnika za svojo invazijo, je imelo “kaskadne učinke na rusko vojsko. Vključno s spodbujanjem intenzivne frakcionizacije, dezorganizacijo poveljniških struktur in hranjenjem nedosegljivih pričakovanj,” je v poročilu zapisal ISW

Njegova začetna nepripravljenost, da bi imenoval vrhovnega poveljnika, je bila morda povezana s pričakovanjem Moskve na začetku invazije, da bo zavzela Kijev v nekaj dneh, je navedel ISW. Dodali so: “Putin je to hitro invazijo verjetno želel označiti za osebno geopolitično zmago.”

Naknadni spremembi sta: “Putin in njegovo obrambno ministrstvo sta bodisi zamolčala bodisi skrbno povedala, da bi se zaščitila pred kritikami, vojaškimi neuspehi grešnih kozlov, pomirila določene glasove v ruskem informacijskem prostoru ali združila prizadevanja za prodajo obrobnih ozemeljskih pridobitev kot operativnih zmag ruski javnosti”

Think tank nadalje ugotavlja: “Putin že dolgo rotira ljudi na vladnih položajih. Tako zagotovi, da si nihče ne nabere preveč političnega vpliva in da ohrani podporo med konkurenčnimi frakcijami. Putin se prav tako redno izogiba dokončnemu odpuščanju uradnikov. Namesto tega jih začasno degradira, da bi jih spodbudil, da poskusijo ponovno pridobiti njegovo naklonjenost in obdržati priložnosti za prihodnja imenovanja…”

ISW zaključuje, da “rednost sprememb poveljevanja moti prizadevanja za formalizacijo poveljevanja in nadzora. Vrnitev predhodno degradiranih poveljnikov, ki so doživeli velik neuspeh, pa bo verjetno poslabšala obstoječe težave z ugledom Ministrstva za obrambo in njegovo operativno učinkovitostjo.”

vir Foto: Wikimedia