ISW: Ukrajinske sile so prečkale reko Dnjeper

ByAna Koren

23. aprila, 2023 , ,
Uničen ruski tank, vojna v Ukrajini [Foto: Pexels]

ISW: Ukrajinske sile so prečkale reko Dnjeper

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ruske sile zavzele več ozemlja v Bahmutu, nad mestom si prizadevajo prevzeti popoln nadzor. Bitka za Bahmut je postala ena najbolj krvavih v 14-mesečni vojni. Mesto v vzhodni Ukrajini je bilo zaradi topniškega obstreljevanja in uličnih spopadov skoraj popolnoma uničeno.

Rusija pravi, da ji bo zavzetje Bakhmuta omogočilo nadaljevanje ofenziv v vzhodni Ukrajini proti bližnjima krajema Kramatorsk in Slovyansk. Rusko obrambno ministrstvo je v nedeljo sporočilo, da so čete zavarovale še dva bloka v zahodnih okrožjih Bakhmuta in da so zračne enote okrepile sile na severu in jugu.

Rusi poročila zanikajo

Jevgenij Prigožin, vodja skupine plačancev Wagner, ki vodi napad na mesto, trdi, da njegovi vojaki nadzorujejo 80 odstotkov Bahmuta. Kijev je trditve Prigožina, da so ukrajinske sile pripravljene na umik, že večkrat zanikal. Reuters poročil z bojišča ni mogel preveriti.

Vodja južne ukrajinske regije Herson, ki ga je imenovala Rusija, je poročilo ameriškega think tanka, da so ukrajinske sile zavzele položaje na vzhodnem bregu reke Dneper, zanikal. 

“Na levem (vzhodnem) bregu reke Dnjeper ni sovražnikove trdnjave. Naša vojska popolnoma nadzoruje to ozemlje. Možni so primeri sovražnikovih diverzantskih skupin, ki se izkrcajo, da bi posnele selfi, preden jih naši borci uničijo ali potisnejo v vodo,” je na Telegramu zapisal Vladimir Saldo.

Rusija se je lani umaknila z zahodne obale

Sklicujoč se na ruske vojaške blogerje, povezane z moskovskimi silami, je Inštitut za preučevanje vojne dejal, da je Ukrajina “vzpostavila položaje” na vzhodni obali. Ni pa jasno, “v kakšnem obsegu ali s kakšnimi nameni”. Tiskovna predstavnica ukrajinskega južnega poveljstva poročila niti potrdila, niti zanikala. Pozvala pa je k “informacijski tišini”, da se zagotovi operativna varnost.

“Želim, da vsi razumejo, da je zelo težko prečkati oviro, kot je na primer Dnjeper. Fontna črta namreč poteka vzdolž tako široke, močne reke,” je za ukrajinsko televizijo povedala Natalia Humeniuk. “Potrebno je malo potrpljenja,” je dodala.

Rusija je lani umaknila svoje sile z zahodnega brega reke v okviru niza umikov, ki so takrat pomenili prelomnico na bojišču v korist Ukrajine.

vir Foto: Pexels (fotografija je simbolna)