Italija ameriškemu startupu Replika prepovedala zbiranje osebnih podatkov

ByAna Koren

8. februarja, 2023 , ,

Italija ameriškemu startup podjetju Replika prepovedala zbiranje osebnih podatkov

Italijanski regulator je sporočil, da je ameriškemu podjetju za umetno inteligenco Replika prepovedal zbiranje osebnih podatkov za ustvarjanje “virtualnega prijatelja”. Opozoril je tudi na tveganje za mladoletne in čustveno krhke.

Startup Replika je bil ustanovljen leta 2017 v San Franciscu, strankam pa ponuja avatarje za klepet. Njegova brezplačna aplikacija je bila med angleško govorečimi dobro sprejeta. Aplikacija podjetju na mesec, od prodaje dodatnih funkcij, kot je denimo glasovni klepet prinaša približno 2 milijona dolarjev.

Italija opozarja na tveganje za mladoletnike

Kopija oglasa trdi, da lahko virtualni prijatelji izboljšajo čustveno stanje uporabnika. Italijanski regulator meni, da lahko poseg v razpoloženje “poveča tveganja za posameznike, ki so še v fazi razvoja ali so čustveno krhki”.

Opozorili so tudi, da aplikacija ne vključuje mehanizma za preverjanje starosti uporabnika. Replika prav tako krši evropske predpise o zasebnosti in nezakonito obdeluje osebne podatke, so konec prejšnjega tedna poudarili regulatorji in pojasnili, da aplikacija ne temelji na pogodbah, ki jih mladoletni ne morejo podpisati.

Avtorji Replike, ameriška družba Luka, morajo regulatorju v 20 dneh predložiti poročilo o ukrepih, ki so jih sprejeli za izpolnitev svojih zahtev. V nasprotnem primeru jim grozi kazen do 20 milijonov evrov oziroma do štiri odstotke svetovnega letnega prometa.

Vir  Foto: Replika.com

Ne spreglejte…

Nvidia: Umetna inteligenca se mora naučiti družbenih norm in zakonov

Področje umetne inteligence se hitro širi in bo ustvarilo močna orodja, ki zahtevajo regulacijo in družbene norme, je opozoril izvršni direktor ameriškega tehnološkega velikana Nvidia Jensen Huang.

Huang je na področju umetne inteligence med pomembnimi akterji, saj se Nvidijini čipi uporabljajo v najsodobnejših napravah, kot je denimo superračunalnik, ki ga je Microsoft zgradil za start-up OpenAI… več tukaj.