Italija in Balkan v primežu vročinskega vala: Opozorilo zaradi visokih temperatur

ByAna Koren

21. junija, 2024
Voda [Foto: Pexels]

Italija in Balkan v primežu vročinskega vala: Opozorilo zaradi visokih temperatur

Južno Evropo ta teden še naprej zajema intenzivna vročina, zaradi česar zdravstveni uradniki opozarjajo ljudi, naj ostanejo zaščiteni in hidrirani. Vetrovi iz severne Afrike povzročajo visoke temperature, ki so prizadele predvsem Italijo in balkanske države.

V osmih italijanskih mestih so zato izdali opozorila glede vročine, pričakujejo pa, da bodo temperature v nekaterih delih države presegle 39 °C. Grške oblasti so bile prejšnji teden prisiljene zapreti Akropolo v Atenah, saj so temperature v osrednji in južni Grčiji presegle 40 °C. Ob turški obali so temperature za 12 stopinj višje od običajnih za to sezono.

Prireditelji pariških olimpijskih iger so zaradi tveganja vročinskih valov zaskrbljeni za varnost športnikov, medtem ko se mesta po vsej celini prilagajajo ekstremni vročini.

Raziskovalci preučujejo, kako ekstremna vročina vpliva na človeško telo. Zelo visoke temperature in vlaga lahko povzročijo razgradnjo telesa v daljšem obdobju. Profesor Lewis Halsey z univerze Roehampton v Londonu raziskuje učinke toplotne izčrpanosti na človeško telo. Po njegovih besedah se bodo ljudje različno odzvali glede na starost, telesno pripravljenost in morebitne zdravstvene zaplete.

“Ljudje smo izjemni pri potenju, a če je v zraku preveč vlage, znoj nima kam iti in steče z našega telesa na tla,” pravi Halsey. “Če temperatura preseže 40 °C, vstopamo v območje tveganja. Organi lahko začnejo odpovedovati ali pa delovati manj optimalno zaradi denaturacije beljakovin. Slednje pomeni, da se njihova oblika spremeni in začnejo razpadati.”

Zaradi vročine so v nekaterih delih Evrope starejši prisiljeni ostati v svojih domovih, starši pa se trudijo ohladiti otroke, ki še niso razvili sposobnosti uravnavanja telesne temperature. Zdravniki opozarjajo, da sta ti skupini med najbolj ranljivimi v času ekstremnih vročinskih valov.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels