Italija načrtuje umik iz kitajske pobude Belt and Road

ByAna Koren

10. septembra, 2023 , ,
Giorgia Meloni [Foto: Giorgia Meloni X]

Italija načrtuje umik iz kitajske pobude Belt and Road

Na srečanju med italijansko premierko Giorgio Meloni in kitajskim premierjem Li Qiangom na vrhu G20 je bila razkrita namera, da se namerava Italija umakniti iz kitajske pobude Belt and Road (BRI), poročajo italijanski mediji, ki so spremljali dogajanje na vrhu. Italija namerava s tem korakom zmanjšati potencialno negativno reakcijo Pekinga. Italija želi ob enem obnoviti sporazum o strateškem partnerstvu s Kitajsko, ki je bil prvič podpisan že leta 2004. Namen sporazume je spodbujanje gospodarskega sodelovanja med državama.

Italija, članica skupine G7, je doslej edina država tega foruma, ki se je pridružila BRI, globalnemu trgovinskemu in infrastrukturnemu načrtu, ki temelji na zgodovinski Svilni poti, ki je povezovala Kitajsko cesarstvo z Zahodom. Glede na poročilo časnika Corriere della Sera je premierka Meloni svojemu kitajskemu kolegu sporočila svojo nameravano umik, medtem ko je premier Li poskušal prepričati Melonijevo, naj ponovno pretehta svojo odločitev.

Sporazum BRI je bil podpisan s prejšnjo italijansko vlado leta 2019. Kasneje pa so se pojavila vprašanja in dvomi o njegovi vrednosti, zlasti glede morebitnega širjenja kitajskega vpliva, kar je povzročilo trenja z zahodnimi zavezniki. Italijanska stran je Kitajcem zagotovila, da njihova odločitev ni bila vsiljena s strani ZDA.

Italija bo naslednje leto prevzela predsedovanje skupini G7, zato naj bi ta premik v odnosih s Kitajsko pomiril zahodne zaveznike. Na srečanju v New Delhiju na vrhu G20 sta se Meloni in Li pogovarjala o poglobitvi njunih odnosov, so sporočili iz urada italijanske premierke.

“Italija in Kitajska delita globalno strateško partnerstvo, ki bo prihodnje leto obeležilo 20. obletnico. To bo simbol napredka v prijateljskih odnosih in sodelovanju na vseh področjih skupnega interesa,” so dodali v izjavi.

Foto: Giorgia Meloni Twitter

Portal24