Italija prepovedala laboratorijsko pridelano meso

ByAna Koren

30. marca, 2023 ,

Italija prepovedala laboratorijsko pridelano meso

Italijanska vlada je podprla predlog zakona, ki bi prepovedal laboratorijsko pridelano meso in drugo sintetično hrano. Vlada se pri tem sklicuje na italijansko prehrambeno dediščino in varovanje zdravja.

Če bodo predlogi sprejeti, bi kršitev prepovedi pritegnila globe do 60.000 evrov.

Francesco Lollobrigida, ki vodi preimenovano ministrstvo za kmetijstvo in prehransko suverenost, je pri tem izpostavil pomen italijanske prehrambene tradicije.

Kmečki lobi je potezo pohvalil.

To je bil za nekatere skupine za zaščito živali, ki so izpostavile laboratorijsko pridelano meso kot rešitev za vprašanja, velik udraec

Coldiretti in drugi kmetijski lobiji so v zadnjih mesecih zbrali pol milijona podpisov. Pozivajo k zaščiti “naravne hrane proti sintetični hrani”. Med podpisanimi je tudi premierka Giorgia Meloni.

“Z našimi kmeti lahko samo slavimo ukrep, ki naše kmete postavlja v avangardo, ne le pri vprašanju obrambe odličnosti ampak tudi pri obrambi potrošnikov,” je povedala na “flash mobu”, ki ga je organiziral Coldiretti pred njeno pisarno v Rim.

Predlagani predlog zakona je eden od vladnih odlokov, ki prepovedujejo uporabo moke, pridobljene iz žuželk, kot so črički in kobilice, v pici ali testeninah.

Ministri so kot motivacijo za oba ukrepa navedli italijansko cenjeno sredozemsko prehrano.

Laboratorijski izdelki ne zagotavljajo kakovosti

Lollobrigida, ki prihaja iz iste skrajno desne stranke Bratje Italije kot premier, je dejal: “Laboratorijski izdelki ne zagotavljajo kakovosti, dobrega počutja in zaščite italijanske kulture in tradicije hrane in vina, ki je del našega tradicija je povezana.”

Predlogi, ki so jih ministri potrdili v torek, si prizadevajo za prepoved sintetičnih živil, proizvedenih iz živalskih celic brez usmrtitve živali. Prav tako bi predlogi veljali za laboratorijsko pridelane ribe in sintetično mleko.

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je novembra lani po “natančni oceni” za prehrano ljudi dovolila piščanca, gojenega v celicah. Leta 2020 je Singapur izdal regulativno dovoljenje za uporabo laboratorijsko pridelanega piščančjega mesa v polpetih.

V Evropski uniji zaenkrat še ni bila odobrena nobena odobritev. A je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) jasno povedala, da bi se celično kmetijstvo, kot je gojeno meso, “za zdravo in okolju prijaznih prehranskih sistemov lahko obravnavalo kot obetavna in inovativna rešitev “za zdravo in okoljsko prijaznih prehranskih sistemov”.

Komentatorji so poudarili, da Italija zaradi prostega pretoka blaga in storitev ne bo mogla nasprotovati prodaji sintetičnega mesa, proizvedenega v EU, ko EU odobrila sintetično meso.

Mednarodna organizacija za zaščito živali (Oipa) je poudarila, da je laboratorijsko pridelano meso, čeprav izvira iz živalskih celic, “etična alternativa”, ki ne škoduje dobremu počutju živali, okoljski trajnosti ali varnosti hrane.

Paolo Zanetti, vodja skupine Assolatte za mlečno industrijo pa je odločitev vlade pohvalil.

Za finančni časopis Il Sole 24 Ore je povedal, da se proizvajalci mleka soočajo s paradoksom. Po eni strani so njegove kolege prosili, naj vlagajo v okolju prijaznejši izdelek, po drugi strani so “lahkomiselni vlagatelji pod pretvezo varovanja okolja promovirali izdelek, ki je vse prej kot naraven.

Vir Foto: Pexels