Italija razmišlja o znižanju trošarin na goriva

ByAna Koren

13. januarja, 2023 , ,

Italija zrazmišlja o znižanju trošarin na goriva

Italija bi lahko, da bi zajezila dvige cen goriva, znižala trošarine na gorivo je dejal minister za gospodarstvo Giancarlo Giorgetti. Italija se namreč zaradi skokov cen sooča z nezadovoljstvom javnosti. Vlada bo cene, da bi ugotovila ali njihovo gibanje določajo “zunanji šoki ali špekulativno vedenje spremljala,” je dejal minister Giorgetti.

Po podatkih ministrstva za okolje in energetsko varnost je liter bencina na bencinskih servisih prejšnji teden v povprečju stal 1,81 evra. Liter dizla je stal 1,86 evra. Še pred dvema tednoma je bencin stal 1,63 evra, dizel pa 1,68 evra.

To pomeni, da se je bencin podražil za nekaj več kot 11 odstotkov, dizel pa za 10,7 odstotka.

Cene so poskočile, potem ko je vlada odpravila nižje trošarine

Cene so se zvišale, potem ko je vlada v prvi polovici leta 2022 odpravila nižje trošarine, ki jih je določil premier Mario Draghi. Takrat je cena bencina presegla dva evra za liter. Giorgetti je poslancem povedal, da si vlada pridržuje pravico do ponovnega znižanja trošarin v primeru potrjene podražitve goriva.

Premierka Giorgia Meloni je dan prej branila razveljavitev ukrepa, češ da bo vlado stala 10 milijard evrov. Nakazala je tudi, da bo ta denar zdaj namenjen skrbi za revne.

Razmišljajo tudi o dodatnih ukrepih pomoči

V Italiji trošarina in davek na dodano vrednost (DDV) predstavljata več kot polovico cene bencina in dizla. Vlada je v letošnjem proračunu za pomoč podjetjem in gospodinjstvom pri plačilu računov za elektriko in plin namenila več kot 21 milijard evrov. Pomoč je predvsem v obliki subvencij velikim potrošniškim podjetjem in družinam z nizkimi dohodki.

Giorgetti je dejal, da Rim razmišlja tudi o dodatnih ukrepih pomoči, vključno z začasno omejitvijo cen, kot je predlagala Evropska komisija.

Bruselj je predlagal, da bi ceno omejili na določeno raven porabe, preseganje te meje bi aktiviralo cene, ki se oblikujejo na trgu, pojasnjuje minister. Giorgetti je dodal, da bi bila prednost tega pristopa zmanjšanje skupne porabe.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Covid-19: Število okužb na Kitajskem bi lahko podrlo rekord

Po mnenju neodvisnih raziskovalcev, bi lahko dnevno število novih primerov koronavirusa na Kitajskem jutri doseglo rekordnih 3,7 milijona. Država se namreč spopada z ogromnim valom epidemije po koncu politike ničelne stopnje okužb… več tukaj.