Italijanska obalna straža rešuje okoli 1000 migrantov

Reševalna akcija italijanske obalne straže: “V nevarnosti več kot 1000 migrantov”

Italijanska obalna straža je sprožila vrsto reševalnih operacij, da bi pomagala več sto migrantom, ki so natlačeni v več plovilih ob italijanski obali. Pred dvema tednoma se je tam v brodolomu utopilo najmanj 73 ljudi. “Ogroženih je več kot 1000 ljudi,” je v izjavi zapisala italijanska obalna straža.

Obalna straža je, da bi rešila okoli 500 migrantov na krovu plovila, ki je plavalo približno 70 milj (110 km) južno od kalabrijskega mesta Crotone, poskušala uporabiti svoje tri čolne. V njihovi izjavi je navedeno, da so poslali še več svojih čolnov, da bi srečali še dve plovili z migranti nekoliko dlje od prvega čolna. Na pomoč ogroženim jim je s polno hitrostjo plula tudi ladja italijanske mornarice.

Včeraj so rešili skoraj 500 migrantov

“Takšne reševalne operacije so zaradi velikega števila ljudi na krovu plavajočih ladij, še posebej zapleten” je povedal eden od članov obalne straže. V ločenem incidentu je obalna straža pri južnem italijanskem otoku Lampedusa rešila skoraj 500 migrantov.

Prav tako so našli truplo dečka iz brodoloma 26. 2. v bližini Kalabrije. Število mrtvih se je tako povzpelo na 73, številni migranti pa so še vedno pogrešani. Italijanska vlada je v četrtek zagrozila s strožjimi zapornimi kaznimi za tihotapce migrantov. Vlada je obljubila, da bo preprečila in ustavila njihove nezakonite prevoze s čolni, hkrati pa odprla zakonite migracijske poti.

Od srede je v Italijo prispelo skoraj 3000 ljudi, lani jih je v celem marcu prišlo približno 1300. Samo na Lampeduso je v četrtek z 41 plovili priplulo kar 1869 migrantov, je sporočila tiskovna agencija ANSA, gre za rekordno število pristalih migrantov v enem dnevu. 

vir Foto: Pexels (fotografija je simbolna)