Italijanska premierka Meloni: “Nadrealno, da volivci niso upoštevani”

Giorgia Meloni [Foto: Giorgia Meloni X]

Italijanska premierka Meloni: “Nadrealno, da volivci niso upoštevani”

Italijanska premierka Giorgia Meloni je izrazila ostro kritiko glede zakulisnih dogovorov o razdelitvi najvišjih položajev v Evropski uniji. Po poročanju Politica je izjavila, da je “nadrealno,” da mnenja evropskih volivcev niso bila upoštevana pri teh dogovorih.

Meloni je svojo izjavo podala v sredo zjutraj, ko je nagovorila italijanski parlament. Dejala je: “Nekateri trdijo, da državljani niso dovolj modri za sprejemanje določenih odločitev in da je oligarhija edina sprejemljiva oblika demokracije, vendar se ne strinjam.”

Njeni komentarji so sledili napovedi šestih voditeljev EU iz sredinskih strank, da bodo Nemka Ursula von der Leyen, Portugalec António Costa in Estonka Kaja Kallas prevzeli najvišje položaje v Evropski komisiji, Evropskem svetu in zunanjepolitični službi. Ta imena so se pojavljala že pred junijskimi evropskimi volitvami. Omenjeno pa tako med volivci kot med politiki sprožilo dodatno nezadovoljstvo.

Desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), ki ji pripada von der Leyen, je bila sicer velika zmagovalka volitev, vendar se je tudi Evropski parlament pomaknil bolj v desno. Skupina Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), ki jo vodi Meloni, je pridobila sedeže. Slednje pa po mnenju Meloni zahteva spremembe v evropskem odločanju.

Eu ignorira nezadovoljstvo volivcev

Meloni je opozorila, da EU ignorira nezadovoljstvo številnih volivcev in jo označila za “invazivnega birokratskega velikana”. Zahtevala je, da Italija dobi pomembno vlogo v novi Evropski komisiji, zlasti glede spopadanja z birokracijo.

V svojih komentarjih je Meloni izpostavila, da se zdi, da voditelji EU želijo “pomesti prah pod preprogo”, namesto da bi se soočili z realnostjo volilnih izidov. Meloni je dejala, da je njena skupina trenutno tretja največja v Evropskem parlamentu. Dodala je, da si skupina prizadeva za vrhunski gospodarski portfelj za Italijo v naslednji komisiji.

Von der Leyen za ponovni mandat sicer ne potrebuje podpore vseh voditeljev EU. Von der Leyen lahko položaj sicer obdrži z večino, tudi brez podpore Meloni. Kljub temu pa je slednje politično občutljiva tema. Meloni je namreč vodja tretjega največjega gospodarstva v EU in je ena redkih evropskih voditeljev, ki je iz volitev izšla okrepljena.

Voditelji EU se bodo v Bruslju sestali v četrtek in petek. Upajo, da bodo dosegli dogovor o najvišjih delovnih mestih, da bo Evropski parlament lahko glasoval o drugem mandatu von der Leyenove sredi julija.

Meloni je v kritiki francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je doživel hud poraz na volitvah, dejala, da se bo “vedno borila proti” tistim, ki zagovarjajo “oligarhično in tehnokratsko vizijo politike in družbe”.

[Vir: Politico]; Portal24; Foto: Giorgia Meloni