Italijanska klasika: Pollo alla cacciatora

Pollo alla cacciatora ali piščanec po lovsko je tradicionalna italijanska jed z dušenim piščancem, zelenjavo in gobami v paradižnikovo zeliščni omaki. Za pripravo jedi boste potrebovali skoraj dve uri. Iz navedenih količin sestavin boste dobili šest obrokov

Sestavine, ki jih boste potrebovali:
  • 1 cel piščanec, narezan na kose
  • 32 g moke
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 čajna žlička popra
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 čebula, sesekljana
  • 1 paprika, sesekljana
  • 250 g narezanih gob
  • 3 stroki česna, strti
  • 60 ml suhega rdečega vina
  • 130 ml piščančje juhe
  • 800 g narezanih paradižnikov v pločevinkah
  • 2 čajni žlički mešanice mediteranskih začimb
  • 2 čajni žlički balzamičnega kisa
  • 2 žlici sladkorja
  • parmezanova skorjica
  • nariban sir
  • peteršilj, drobno sesekljan
Postopek priprave:

Kose piščanca potresite z moko in polovico soli in popra ter jih povaljamo v moki.

V velikem loncu z debelim dnom segrejte olivno olje na srednje močnem ognju. Dodajte koščke piščanca in jih pecite približno 3 minute na vsaki strani oziroma do zlato rjave barve. Pustite, da se lepo zapečejo, ne da bi se jih preveč dotikali. Piščanec se bo kasneje v omaki še kuhal, zdaj želite samo še lepo zlato rjavo skorjico.

Odstranite kose piščanca iz lonca in jih odstavite, olje pa pustite v ponvi.

V isti lonec dajte čebulo, papriko, gobe in česen. Po potrebi dodajte še olje. Pražite na srednjem ognju, dokler ni zelenjava mehka in zlato rjava.

Dodajte belo vino in piščančjo osnovo in s kuhalnico postrgajte koščke z dna lonca in premešajte.

V lonec dodajte narezan paradižnik, začimbe, balzamični kis, sladkor in parmezan. Dodajte preostanek soli in popra ter premešajte, da se združi.

Kose piščanca dodajte nazaj v lonec. Pokrijte s pokrovko in kuhajte na majhnem ognju vsaj 45 minut najbolje kar 2 uri. Poskusite in po potrebi dodajte še sol in poper.

Okrasite z naribanim parmezanom in sveže sesekljanim peteršiljem, dodajte še eno kapljico balzamičnega kisa.

Postrezite z domačim kruhom ali testeninami.

Dober tek!

Foto: iStock