Italijanski sodnik Airbnb-ju zasegel 779,5 milijona evrov

Italijanski sodnik je, zaradi domnevne utaje davkov globalnemu gigantu kratkoročnih najemov Airbnb, odredil zaseg sredstev v višini 779,5 milijona evrov. Tožilci trdijo, da podjetje od najemodajalcev ni uspelo pobrati davka na približno 3,7 milijarde evrov prihodkov od najemnin, ki so jih ustvarili v Italiji.

Najemodajalci v Italiji so dolžni plačati 21-odstotni davek na svoj zaslužek. Airbnb naj bi slednje izpodbijal v letu 2022. Takrat je trdil, da so zahteve Italije v nasprotju z načeli Evropske unije o svobodi opravljanja storitev. Vrhovno sodišče EU je sicer pozneje razsodilo, da mora spoštovati italijanske zahteve.

Tiskovni predstavnik Airbnb, Christopher Nutly, je izrazil presenečenje in razočaranje nad odločitvijo italijanskega državnega tožilca. Poudaril je, da podjetje že od junija intenzivno sodeluje z italijansko davčno agencijo v prizadevanju za rešitev te zadeve. Nutly je dodal: “Prepričani smo, da smo ravnali v celoti v skladu z zakonom in nameravamo uveljavljati svoje pravice v zvezi s tem vprašanjem.”

V preiskavi so bili prav tako vključeni trije posamezniki, ki so vodili Airbnb od leta 2017 do 2021, so pojasnili tožilci milanskega sodišča.

Italijanske oblasti so v zadnjih letih okrepile nadzor nad davčnimi praksami večjih podjetij, kot je Airbnb, ki v Italiji deluje od leta 2008. Poleg tega so se italijanski politiki nedavno zavezali, da bodo sankcionirali najemodajalce, ki ne plačujejo davkov na kratkoročne najeme prek platform, kot je Airbnb. Predlagajo tudi uvedbo nacionalne identifikacijske kode za kratkoročne najeme. Slednja bi lahko Italiji prinesla dodatne fiskalne prihodke v višini milijarde evrov.

vir

Foto: Portal24