Italijansko Lampeduso konec tedna doseglo okoli 2000 migrantov

ByAna Koren

11. aprila, 2023 , ,

Italijansko Lampeduso konec tedna doseglo okoli 2000 migrantov

Med velikonočnim vikendom je na italijanski otok Lampedusa blizu severnoafriške obale s čolni priplulo okoli 2000 nezakonitih migrantov, poročaitalijanska tiskovna agencija ANSA.

Oblasti so med petkom in ponedeljkom zabeležile več kot 40 pristankov. Veliko prispelih je mladoletnih.

Italijanska obalna straža je sinoči izvedla dve reševalni akciji. Ribiško ladjo, na kateri je bilo okoli 800 ljudi, so našli blizu obale Sicilije in je trenutno v pristanišču Catania na vzhodni obali otoka, poroča ANSA. Odkrili so tudi drugo ladjo s 400 ljudmi.

Nekateri migranti so doživeli brodolom. Nemška reševalna organizacija Resqship je našla dve trupli in rešila 22 migrantov, odpeljali so jih na Lampeduso. Migranti so povedali, da je njihova ladj, preden je potonila naletela na težave.

Dodatnih 18 jih pogrešajo.

V sprejemnem centru na Lampedusi, ki ima kapaciteto le za 400 ljudi, je trenutno nastanjenih več kot 1800 migrantov. Lampedusa se nahaja približno 190 kilometrov od Sfaxa na tunizijski obali.

Številni migranti, ki zapuščajo Tunizijo in Libijo, želijo doseči Lampeduso, Malto, Sicilijo ali italijansko celino.

Italijansko notranje ministrstvo je sporočilo, da je letos na ozemlje Italije prispelo več kot 28.000 nezakonitih migrantov, kar je več kot štirikrat več kot v enakem obdobju lani, ko jih je prišlo več kot 6900.

vir Foto: Pexels (fotografija je simbolna)