Italijo duši smog in ogroža suša, ponekod omejitve prometa

Italija [Foto: Freepik]

Okoljske težave: Italijo tareta smog in suša

Italijo pestijo hude okoljske težave. Država se namreč sooča z vse večjo onesnaženostjo zraka in pomanjkanjem vode, kar ima resne posledice za njeno prebivalstvo in kmetijstvo. Po poročanju agencije France Presse, državo duši smog, hkrati pa se sooča s sušo, ki negativno vpliva na pridelavo hrane in vina.

V Milanu in osmih drugih mestih Lombardije so oblasti v torek uvedle prepoved vožnje za najbolj onesnažujoča vozila, da bi tako zmanjšale visoko raven onesnaženosti zraka. Lombardija, bogata industrijska regija v severozahodni Italiji, se zaradi svoje geografske lege med gorami sooča s slabim prezračevanjem, kar dodatno prispeva k problematiki onesnaženja. Lokalni prebivalci izražajo zaskrbljenost zaradi slabše kakovosti zraka. “Smog je res postal neznosen,” je povedal 60-letni Sergio, prebivalec Milana. Tudi mlajši prebivalci, kot je 22-letni Paolo Ciacco, se pritožujejo nad slabim zrakom, ki jih prisili v nošenje mask.

Poleg onesnaženosti zraka Italijo prizadaja tudi suša, ki jo še poslabšuje pomanjkanje padavin po vsej državi. Raziskovalni inštitut CIMA je poročal, da je količina vode, shranjene v snežni odeji, za 64 odstotkov manjša kot lani, kar dodatno zaostruje razmere. Leta 2023 so vročinski valovi že izčrpali vodne zaloge in povečali porabo vode, zdaj pa se zdi, da se zgodovina ponavlja. Na Siciliji so zaradi suše razglasili naravno katastrofo. Podobno situacijo pa doživlja tudi Sardinija, kjer so kmetje omejeni na minimalno porabo vode. Piemont, znana vinska regija na severozahodu Italije, je ministrstvo za kmetijstvo prosila, naj razglasi stanje naravne nesreče zaradi suše, ki močno prizadene lokalne proizvajalce vina.

Italija se tako sooča z resnimi okoljskimi izzivi, ki zahtevajo hitro in učinkovito ukrepanje, da bi ublažili posledice za okolje, gospodarstvo in dobrobit njenih prebivalcev.

[Vir: France Presse]; Foto: Freepik; Portal24