Iz Cipra odplula druga velika pošiljka hrane za Gazo

Pomoč za Gazo, Ciper [Foto: Zajem zaslona AFP]

Iz Cipra odplula druga velika pošiljka hrane za Gazo

Iz pristanišča Larnaka na Cipru je v smeri Gaze odplula druga večja pošiljka humanitarne pomoči, ki obsega skoraj 400 ton hrane. Po poročanju Reutersa, ki se sklicuje na očividce, bodo potrebščine v palestinsko enklavo dostavljene s pomočjo tovorne ladje in ploščadi, ki jo vleče reševalna ladja. Pomoč predstavlja nadaljevanje mednarodnih prizadevanj za podporo območju, ki se sooča z resnimi humanitarnimi izzivi.

Pošiljka pomoči označuje drugo večjo operacijo dostave pomoči preko Cipra, kjer so lokalne oblasti v sodelovanju z Izraelom vzpostavile poseben pomorski koridor. Ta sistem omogoča, da se vnaprej pregledan tovor hitro in neposredno dostavi v oblegano palestinsko enklavo, s čimer se poskuša ublažiti humanitarna kriza v Gazi.

Pri realizaciji tega projekta je imela ključno vlogo dobrodelna organizacija World Central Kitchen (WCK) s sedežem v ZDA, ki je sodelovala s špansko dobrodelno organizacijo Open Arms. Finančna sredstva za misijo so bila pridobljena predvsem iz Združenih arabskih emiratov, pomembno podporo pa so nudile tudi ciprske oblasti. Na svoji prvi misiji v začetku marca je WCK zgradil začasni pomol, ki je omogočil uspešno raztovarjanje skoraj 200 ton hrane. Za pomoč pri prihodnjih dostavah je tokratna pošiljka vključevala tudi dva viličarja in žerjav.

Načrti za plavajoče pristanišče

Združene države Amerike načrtujejo izgradnjo plavajočega pristanišča v bližini Gaze, ki bi služilo kot dodatna točka za dostavo humanitarne pomoči. Ciprski predsednik Nikos Christodoulides je izjavil, da bi lahko bilo pristanišče pripravljeno že sredi aprila, čeprav je ciljni datum dokončanja postavljen na 1. maj.

Združeni narodi so opozorili na kritično stanje v severnem delu Gaze, kjer je zaradi spopadov od sveta odrezanih 300.000 ljudi. Celotno območje Gaze se sooča s “katastrofalno lakoto”, saj je po klasifikaciji prehranske varnosti IPC skoraj polovica prebivalstva, to je 1,1 milijona ljudi, ogrožena zaradi pomanjkanja hrane. Število ljudi, ki se soočajo s to grožnjo, se je od decembra skoraj podvojilo.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona AFP