Foto: Soundcloud

Foto: SoundCloud

Za odstranitev ekstremističnih vsebin in propagande na SoundCloudu je skupno akcijo izvedlo šest evropskih držav. Agencija za pregon Evropske unije Europol je v petek sporočila, da je bilo na stotine nezakonitih datotek odstranjenih z nemške platforme za pretakanje glasbe. Preiskavo je, skupaj z oblastmi na Danskem vodil nemški zvezni policijski urad, Madžarskem, Portugalskem, v Španiji in Združenem kraljestvu. Nemške oblasti so sporočile, da so med 5. in 13. majem na SoundCloud označile okoli 1100 profilov in zvočnih datotek.

To je vključevalo “džihadistične pesmi v več jezikih, pa tudi zvočne fragmente, ki promovirajo nasilne in desničarske ekstremistične skupine”. Nekateri zvočni posnetki so bili nezakonito naloženi na spletno mesto za novačenje mladih in so bili že nekaj tisočkrat predvajani.

“Po pregledu je SoundCloud izbrisal prijavljene datoteke, ki so veljale za kršitev njegovih določil in pogojev,” je v izjavi dejal Europol.

Obsežna operacija je del stalnega partnerstva med organom pregona EU in SoundCloudom za boj proti spletnemu ekstremizmu in radikalizaciji.

“Prizadevanja islamističnih/terorističnih in desničarskih ekstremističnih skupin za širjenje svojih ideologij in novačenje novih članov ostajajo velika,”  pa je v izjavi zapisal nemški zvezni urad kriminalistične policije. Vseevropska operacija uspela identificirati odgovorne za deljenje ekstremističnih vsebin so še zapisali in dodali: “Glasba je še naprej priljubljen medij za širjenje ekstremističnih in terorističnih stališč. Pesmi znanih desničarskih rock zasedb ali islamističnih ritmičnih napevov je pogosto mogoče enostavno in brez večjih omejitev dostopati na digitalnih glasbenih platformah. Ta takojšen dostop do včasih nečloveških zvočnih vsebin je lahko pomemben dejavnik pri samoradikalizaciji posameznikov.”

Vir: Euronews

Komentar: