Iz vlade Roberta Goloba naj bi odhajala dva ministra

V vladi premierja Roberta Goloba je v prihajajočih dneh pričakovati več sprememb na vodilnih mestih. Premier Golob bo še danes v Državni zbor (DZ) poslal ime kandidatke za ministrico za zdravje, Valentina Prevolnik Rupel. Vodja poslanske skupine Gibanja Svobode, Borut Sajovic, je potrdil informacijo in poudaril, da je Prevolnik Rupel poznavalka zdravstvenega sistema. “Je članica strateškega sveta in v poslanski skupini smo to informacijo sprejeli z razumevanjem in naklonjenostjo,” je dodal Sajovic.

Poleg tega, STA neuradno poroča o možnih menjavah na čelu ministrstev za kmetijstvo ter naravne vire in prostor. Po odstopu Danijela Bešiča Loredana z mesta ministra za zdravje julija, je to ministrstvo začasno vodil premier Golob sam. Z imenovanjem Prevolnik Rupel bi bila vlada znova v popolni zasedbi.

Slovenske novice sklicujoč se na neuradne informacije navajajo, da bi lahko prišlo še do odhoda ministra za naravne vire in prostor, Uroša Brežana, in kmetijske ministre Irene Šinko. Med očitki za ministrstvo Irene Šinko so neučinkovitost uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. V primeru Brežana pa se omenjajo prepočasni postopki pri izvedbi sanacijskih ukrepov po nedavnih naravnih nesrečah.

Prvak SDS, Janez Janša, je medtem na družbenem omrežju X kritiziral obnovo po nedavni ujmi in napovedal interpelacijo ministrice za javno upravo, Sanje Ajanović Hovnik. Ministrica se sooča tudi z očitki glede razpisa za nevladne organizacije in dragih službenih potovanj v New York. Kljub temu očitkom, premier Golob zaenkrat še podpira Ajanović Hovnik, vendar je odprt za nadaljnje preiskave, ki jih lahko sproži tudi protikorupcijska komisija.

vir Foto: STA Portal24