Izboljšajte zdravje svojega srca tako, da osvojite te navade

ByAna Koren

9. januarja, 2023 ,

Za boljše zdravje svojega srca, osvojite te navade

Če vam je zdravnik svetoval, da si prizadevate za znižanje krvnega tlaka ali izboljšanje zdravja srca in ožilja, morda ne veste, kje začeti. Ni se enostavno znebiti navad, ki smo jih leta brez premisleka prakticirali.

Spodbudna novica je, da je 90 odstotkov bolezni srca mogoče preprečiti s prehrano in zdravim načinom življenja. 

Ključ do zdravega srca premišljeno in postopoma narediti dolgoročne spremembe. Slednje je bolj učinkovito, kot da poskušate spremeniti celoten jedilnik ali življenjski slog naenkrat.

Obstaja pa ena ključna sprememba, ki lahko naredi veliko razliko in pozitivno vpliva na zdravje srca in in to je: več kuhajte!

Kuhanje doma ima tak vpliv, ker zmanjša količino predelane hrane, ki jo običajno zaužijemo. Po podatkih centrov za nadzor in preprečevanje bolezni 70 odstotkov natrija, ki ga Američani zaužijejo, prihaja iz predelane hrane ali obrokov, ki jih jemo zunaj.

To je ključnega pomena, ker je prehrana z veliko natrija neposredno povezana z visokim krvnim tlakom in slabim kardiovaskularnim zdravjem. Uživanje ultra predelane hrane je povezano s prezgodnjo smrtjo. “Celo zmanjšanje porabe na raven izpred desetletja bi s tem povezane prezgodnje smrti zmanjšalo za 21 odstotka,” pravijo znanstveniki… več o predelani hrani preberite tukaj.

Ko kuhate sami, lahko nadzirate vse uporabljene sestavine, ne samo sol, ampak tudi rafinirane ogljikove hidrate, sladkor in nasičene maščobe.

Kalorično bogata prehrana, predvsem nasičenih maščob, transmaščob in rafiniranih ogljikovih hidratov, poveča raven slabih maščob v telesu in raven inzulina. S tem se poveča tudi odlaganje holesterola v arterijah, kar povzroči otrdelost arterij in nastajanje oblog v njih.

Najslabša hrana za zdravje srca so čips, sladoled in sladkane pijače. Pri pripravi obrokov doma se osredotočite na živila, ki so dober vir vlaknin in nenasičenih maščob ter imajo nizek glikemični indeks.

Poleg naštetega so za zdravje srca koristni telesna vadba, zmanjšanje stresa, dovolj spanja in vzdrževanje socialnih stikov.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

9 preprostih nasvetov za bolj zdravo srce

9 preprostih nasvetov za bolj zdravo srce. Bolezni srca in ožilja so med najpogostejšimi vzroki smrti v zahodni Evropi. Vzrokov za srčne bolezni je veliko: nekateri so dedni, nekateri povezani z življenjskim slogom, nekateri so povezani z vse večjim in močnejšim pritiskom, ki ga na nas izvajata stres in vsakdanje življenje. Tveganja pa lahko zmanjšamo in omilimo. Kako? Zelo preprosto, preberite… več tukaj.

Za bolj zdravo srce je najbolje telovaditi zjutraj

Za bolj zdravo srce je najbolje telovaditi zjutraj med 8. in 11. uro. Telovadba med osmo in enajsto uro zjutraj je povezana z najmanjšim tveganjem za bolezni srca in možgansko kapjo, je pokazala nova študija. V študiji je sodelovalo več kot 86.000 udeležencev… več tukaj.