Izboljšani jezikovni modeli OpenAI: GPT-3.5 Turbo proti GPT-4

ByB.O.

11. oktobra, 2023 , ,

Izboljšani jezikovni modeli OpenAI: GPT-3.5 Turbo proti GPT-4

OpenAI je pred kratkim predstavil izboljšane možnosti za natančno nastavitev svojih močnih jezikovnih modelov, vključno z GPT-3.5 Turbo in GPT-4. Ta napredek razvijalcem omogoča večjo prilagodljivost. Zato lahko te modele prilagodijo posebnim primerom uporabe in jih uporabijo v velikem obsegu. Cilj tega razvoja je premostiti vrzel med zmožnostmi umetne inteligence in praktičnimi aplikacijami, s čimer se bo začelo novo obdobje visoko specializiranih interakcij z umetno inteligenco.

Prvi preizkusi natančno prilagojenega sistema GPT-3.5 turbo so pri nekaterih specifičnih, ozkih nalogah ne le dosegli, temveč celo presegli zmogljivosti sistema GPT-4. Vsi podatki, posredovani prek vmesnika API za fino nastavitev, ostanejo last stranke. To zagotavlja, da so občutljivi podatki varni. Poleg tega se ne uporabljajo za usposabljanje poznejših modelov.

Uvedba funkcije Fine Tuning je sprožila veliko zanimanja razvijalcev in podjetij. Od uvedbe programa GPT-3.5 Turbo se je povečalo povpraševanje po prilagajanju modelov za ustvarjanje edinstvenih uporabniških izkušenj.

Natančno prilagajanje odpira priložnosti v različnih primerih uporabe, kot so

  • Izboljšana vodljivost: Razvijalci lahko modele prilagodijo tako, da sledijo navodilom z večjo natančnostjo, na primer pri zagotavljanju doslednih glasovnih odzivov za podjetje.
  • Zanesljivo oblikovanje izpisa: Pri aplikacijah, kot sta dopolnjevanje kode ali sestavljanje klicev API, je ključnega pomena, da so odgovori, ki jih generira umetna inteligenca, dosledno oblikovani. Natančna nastavitev izboljša zmožnost modela, da ustvari ustrezno oblikovane odgovore, s čimer izboljša uporabniško izkušnjo.
  • Ton po meri: Organizacije lahko natančno prilagodijo izhodni ton modela tako, da se ujema z glasom njihove blagovne znamke, kar zagotavlja dosledno in z blagovno znamko usklajeno komunikacijo.

Fine Tunning

Pomembna prednost dodelanega modela GPT-3.5 Turbo je povečana zmogljivost za obdelavo žetonov, saj lahko obdeluje 4k žetonov, kar je dvakrat več kot prejšnji dodelani modeli. To razvijalcem omogoča optimizacijo velikosti pozivov, hitrejše klice API in stroškovno učinkovitost.

Za doseganje optimalnih rezultatov je mogoče fino nastavitev kombinirati s tehnikami, kot so inženiring ukazov, iskanje informacij in klicanje funkcij. OpenAI pričakuje, da bo v prihodnjih mesecih uvedel podporo za fino nastavljanje s funkcijskimi klici in gpt-3.5-turbo-16k.

Postopek uglaševanja vključuje več korakov: pripravo podatkov, prenos datotek, ustvarjanje opravil za uglaševanje in uporabo uglašenega modela v produkciji. OpenAI je v postopku razvoja uporabniškega vmesnika, ki bo poenostavil upravljanje nalog za natančno uglaševanje.

Cena za natančno uglaševanje je sestavljena iz dveh delov: stroškov začetnega usposabljanja in stroškov uporabe, ki so podrobno opisani v nadaljevanju:

  • Usposabljanje: 0,008 ameriških dolarjev na 1 000 žetonov
  • vhodni podatki za uporabo: 0,012 ameriških dolarjev na 1K žetonov
  • Izhodni podatki o uporabi:: 0,016 ameriških dolarjev na 1K žetonov

OpenAI je predstavil izboljšane modele GPT-3, zlasti babbage-002 in davinci-002. Ta modela služita kot nadomestek za obstoječe modele. Poleg tega omogočajo dodatno prilagajanje z lažjim prilagajanjem.

Ta najnovejša razkritja poudarjajo zavezanost podjetja OpenAI k ustvarjanju rešitev umetne inteligence, ki so prilagodljive in izpolnjujejo posebne potrebe podjetij in razvijalcev.

vir foto: Pexels Biznis24