Izbrana je zasnova za novi kampus ljubljanske medicinske fakultete

ByMiha Kovač

8. julija, 2024
Foto: Pexels

Izbrana je zasnova za novi kampus ljubljanske medicinske fakultete

Na natečaju za najboljšo zasnovo novega kampusa Zaloška ljubljanske medicinske fakultete je prvo nagrado prejela ekipa Gregorja Trplana in Mojce Gužič Trplan s sodelavci. Ocenjevalna komisija je izmed osmih prijavljenih elaboratov izbrala njihovo rešitev kot najboljšo.

Gradnja kampusa se bo predvidoma začela v drugi polovici leta 2026, zaključena pa naj bi bila v prvi polovici leta 2033. Novi kampus Zaloška bo skupaj s kampusoma Vrazov trg in Korytkova oblikoval zaokroženo celoto medicinske fakultete.

V kampusu Zaloška bodo med drugim nameščeni inštitut in katedra za mikrobiologijo in imunologijo, center za družinsko medicino, center za baromedicino, inštitut in katedra za patologijo, medicinsko študijsko središče ter Inštitut za zgodovino medicine.

Ekipa Gregorja Trplana in Mojce Gužič Trplan bo za prvo mesto prejela nagrado v višini 22.000 evrov. Komisija je pohvalila njihovo premišljeno in skladno urbanistično, arhitekturno, oblikovno ter tehnološko zasnovo, ki celostno odgovarja na zahteve natečaja.

Projekt je zelo kompleksen, saj bo potrebno najprej pridobiti gradbeno dovoljenje ter upoštevati fazno gradnjo. S končano izgradnjo kampusov Vrazov trg, Zaloška in Korytkova, bo predvideno povečanje vpisnih mest na programe medicina in dentalna medicina ter implementacija digitalizacije pedagoških, raziskovalnih in strokovno-zdravstvenih procesov z enotnim informacijskim sistemom, so pojasnili predstavniki ljubljanske univerze.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Pexels