Izjava dneva, 4. 11. 2022

ByUredništvo

4. novembra, 2022

Oktobra je Vlada RS obvestila javne zavode, naj se za rešitve energijske draginje obrnejo na Ministrstvo za infrastrukturo. V obvestilu je bil poziv, naj ne sklepamo pogodb za prihodnje leto. Gradivo s pojasnilom situacije na RTV Slovenija smo poslali še isti dan in prosili za usmeritve.

Urgenco s prošnjo za sestanek, za odgovor na dopis ali za usmeritve, kako naj ravnamo, smo na Ministrstvo za infrastrukturo poslali še trikrat: 11., 14. in 20. 10. Smo v sklepanju krovne pogodbe za 2023, zato lahko ostanemo brez dobavitelja elektrike. Kljub temu do danes odgovora nismo prejeli.

Zaradi neodzivnosti Ministrstva za infrastrukturo ne bomo ostali le brez luči v naših objektih, ampak bo ugasnjenih tudi preko 200 oddajniških točk.

Cena električne energije, ki jo plačuje javni zavod RTV Slovenija, je narasla za 440%. To potrjuje nujnost sistemskega ukrepa za vse javne zavode na področju kulture v Sloveniji.

Ministrstvo za kulturo trdi, da je v stalnem stiku z javnimi zavodi. Žal z RTV Slovenija ni v stiku nihče. Prejeli nismo niti enega dopisa na temo energetike. Zato prosim, da se nas vključi v nabor ukrepov, ki se pripravljajo, in pozivam Ministrstvo za infrastrukturo naj nam čimprej odgovori.

[Andrej Grah Whatmough, generalni direktor RTV Slovenija]

Vir: