Izjemna Mikaela Shiffrin ujela mejnik Lindsey Vonn

ByA.K.

8. januarja, 2023 ,

Izjemna Mikaela Shiffrin ujela mejnik Lindsey Vonn

Ameriška šampionka Mikaela Shiffrin je velika zmagovalka nedeljskega veleslaloma za Zlato lisico v Kranjski Gori. Do točk za svetovni pokal sta se dokopali tudi Ana Bucik (10. mesto) in Tina Robnik (29.).

Mikaela Shiffrin v nedeljo v Kranjski Gori ni imela prave tekmice. Po številu zmag v svetovnem pokalu je pred njo le še legendarni Šved Ingemar Stenmark, ki je med letoma 1973 in 1989 zmagal 86-krat.

Dosežek smučarke iz Kolorada je še toliko bolj impresiven po velikem razočaranju izpred skoraj leta dni, ko je na olimpijskih igrah v Pekingu tekmovala v šestih disciplinah in ostala brez medalje. Tedaj se je znašla v hudi rezultatski krizi, a se je pobrala in je letos pravzaprav brez prave tekmice. Pred najbližjo zasledovalko v boju za veliki kristalni globus, Slovakinjo Petro Vlhovo, ima gromozanskih 419 točk prednosti.

Američanka je z 82. zmago v svetovnem pokalu izenačila mejnik v ženski konkurenci. Slednjega je pred leti postavila rojakinja Lindsey Vonn. Rekord po številu zmag lahko podre že v torek ko bo v Flachauu na sporedu slalom.

To je bila za 27-letnico iz Kolorada sicer 17. veleslalomska zmaga v karieri (več jih ima le še Švicarka Vreni Schneider – 20). Največ jih je dosegla v svoji paradni disciplini slalomu (51). Po petkrat je zmagala na superveleslalomu in paralelnih preizkušnjah, trikrat v smuku in enkrat v kombinaciji.

Za Mikaelo je bila to njena sedma zmaga na slovenskih tleh, prva po februarju 2019, ko je pod Pohorjem dobila obe tekmi, v veleslalomu in slalomu, ter prva v Kranjski Gori po 7. januarju 2018, ko je bila najboljša v slalomu.

Že takoj je postavila najboljši čas


Shiffrin, ki je v soboto po petih zaporednih zmagah osvojila (šele) šesto mesto, je nedeljsko tekmo odprla s štartno številko 1. Svoje delo je opravila z odliko, praktično brez napak, že kmalu je postalo jasno, da bo njen čas težko doseči oziroma preseči.

Na koncu se ji je še najbolj približala Italijanka Federica Brignone, ki je zaostala za 24 stotink sekunde, zmagovalka sobotne preizkušnje, Kanadčanka Valerie Grenier, je bila tudi tokrat odlična, osvojila je tretje mesto (+0,39).

Vodilna v veleslalomskem seštevku, Italijanka Marta Bassino, je na četrtem mestu zaostala že za 73 stotink. Ana Bucik je s štartno številko 16 znova prikazala dobro predstavo. V srednjem delu je dosegla četrti najboljši čas. Na koncu je zasedla 10. mesto. Bucik je za Shiffrin zaostala za sekundo in 23 stotink. 

Tina Robnik se je na progo podala s štartno številko 37 in zaostala za dve sekundi in 18 stotink. Osvojila je 26. mesto.

Brez finala pa je ostala Neja Dvornik, njen zaostanek je bil 2,78 sekunde, kar je bilo dovolj le za 40. mesto.

Vir Foto: Zajem zaslona