Izogibajte se jih: To so najslabše barve za kuhinjo!

ByAlenka Mirnik

16. maja, 2024 , ,
Foto: Freepik

Izogibajte se jih: To so za najslabše barve za kuhinjo!

Pri načrtovanju prenove kuhinje je izbira prave barve lahko ena izmed najpomembnejših in hkrati najzahtevnejših odločitev. Prenova kuhinje namreč ni le finančna investicija, temveč tudi projekt, ki vpliva na vsakodnevno funkcionalnost in estetiko bivalnega prostora. Strokovnjaki za notranje oblikovanje poudarjajo, da je pri izbiri barv potrebna previdnost, saj lahko neprimerne odločitve vodijo do potrebe po ponovnem prenavljanju

Neonske barve: privlačne, a nepraktične

Amy Switzer, priznana oblikovalka notranjih prostorov, izpostavlja neonske barve kot primer odtenkov, ki se jim v kuhinji raje izognite. “Čeprav so neonske barve lahko zabavne in živahne, jih je v kuhinji skoraj nemogoče uskladiti z drugimi elementi,” opozarja Switzer. Neonski odtenki lahko hitro postanejo preveč dominantni in ustvarijo občutek neskladja v prostoru. Čeprav so morda primerni za manjše dekorativne predmete, kot so tekstilne prevleke, pa za stene ali kuhinjske omarice predstavljajo prevelik vizualni izziv.

Težava temnih barv

Druga skupina barv, ki se jim je v kuhinji bolje izogniti, so izjemno temne barve. “Temne barve lahko prostor naredijo tesnoben in manj privlačen,” pojasnjuje Switzer. Poleg tega temne barve bolj očitno pokažejo vsako prasko in nepravilnost. Slednje je še posebej problematično v prostoru, kot je kuhinja, kjer je obraba pogostejša. Switzer svetuje, da se temne odtenke raje uporabi na manj izpostavljenih površinah, kot so delovne plošče, kjer lahko dodajo občutek elegance brez tveganja za izrazito vidne obrabe.

Izzivi z visoko zasičenimi barvami

Visoko zasičene barve so še ena kategorija, ki lahko povzroči težave pri oblikovanju skladnega doma. “Te barve so težko obvladljive-Prostor lahko namreč “preplavijo”, kar onemogoča nežen prehod med prostori,” opozarja Switzer. Za kuhinjo priporoča, da se takšne intenzivne barve uporabljajo zmerno, predvsem pri manjših dodatkih, kot so kuhinjski aparati ali dekorativni predmeti. Tako lahko vnesete živahnost v prostor, ne da bi pri tem ogrozili harmonijo celotnega doma.

Pri izbiri barve za kuhinjo je torej ključno upoštevati, kako bo izbrani odtenek deloval v kontekstu celotnega prostora in kako bo vplival na vzdušje. Upoštevanje nasvetov strokovnjakov in izogibanje preveč drznim ali temnim barvam lahko pomaga zagotoviti, da bo vaša kuhinja ne le funkcionalna, ampak tudi vizualno privlačna in v skladu z ostalim delom vašega doma.

[Vir: Southern Living]; Portal24; Foto: Freepik