Izogibajte se tem priljubljenim lepotnim navadam, ki ustvarjajo ogrce

ByAna Koren

15. marca, 2023 ,

Izogibajte se tem priljubljenim lepotnim navadam, ki ustvarjajo ogrce

Lepotnim navadam se ne poslužujte samo zato, ker so priljubljene, saj to ne pomeni, da so zdrave za vašo kožo. Akne niso nikoli zabavne, a vsaj večina se jih bo po nekaj dneh zmanjšala in izginila sama od sebe. Ogrci pa so čisto druga zgodba. So veliko bolj trdovratni in predstavljajo večji izziv za spopadanje z vsakodnevno nego kože.

Ogrci ali komedoni niso nič drugega, kot kopičenje naravno izločenega sebuma v porah. Najpogosteje nastanejo na bolj mastnih delih obraza, na primer na T-predelu, kot sta nos in čelo. Tam radi trmasto ”kampirajo” in se ne odzivajo na večino čistilnih in negovalnih sredstev. Tudi, če vam jih nekaj uspe “nalepiti” na trak za odstranjevanje ogrcev, je naslednji dan situacija enaka.

Torej, kaj lahko storite? Za začetek je morda bolj pomembno, kaj morate izločiti iz svoje rutinske nege kože, da preprečite njihov nastanek. Ker je veliko lažje preprečiti pojav ogrcev, kot jih odstraniti, ko se pojavijo. Zato dermatologi svetujejo, da se izogibamo tem lepotnim navadam v širokem loku, ko gre za ogrce.

Štiri napake, ki spodbujajo nastanek ogrcev

Večplasten nanos negovalnih izdelkov

Nanašanje čim več pripravljalnih izdelkov, vključno z različnimi serumi, maskami, vlažilnimi kremami in olji, je trenutno priljubljena rutina nege obraza. Vendar ta trend, za katerega smo prepričani, da pomaga mnogim, lahko povzroči ogrce.

S slojevitim nanosom negovalnih izdelkov lahko blago komedogene ali nekomedogene sestavine spremenimo v komedogene. Torej tiste, ki mašijo pore in povzročajo nastanek aken in ogrcev. To še posebej velja za ljudi z mastno ali mešano kožo.

Preskočite jutranjo rutino čiščenja

Mnogi svetujejo, da je dovolj, da si zjutraj obraz umijete z vodo. Nato nadaljujete z rutino nege kože in nanosom negovalnih izdelkov v plasteh. Pred spanjem si običajno na obraz nanesemo seruma in nočne kreme in/ali povrhu vsega še olja. Koža obraza ponoči izloča sebum in se poti. Zato je zjutraj pred nanosom izdelkov, za vsakodnevno nego obraza, nujno odstraniti vse te plasti z obraza s primernim in ne izsušujočim čistilnim pripravkom.

Uporaba grobih fizičnih pilingov

Prekomerna uporaba pilingov, prav tako lahko pospeši nastajanje maščobe in poslabša stanje ogrcev.  Zlasti, ko gre za mehanski piling z grobimi zrni. Najboljši način, da se znebite ogrcev, je piling največ enkrat ali dvakrat na teden. Uporabljajte izdelek, ki je oblikovana za vaš tip in stanje kože.

Brez iskanja strokovne pomoči

Čeprav je morda skušnjava, da bi vzeli stvari v svoje roke in sami odstranili ogrce, je najbolje, da se posvetujete s strokovnjakom. Na ta način preprečite tveganje poškodb kože, okužbe ali brazgotin. Če imate veliko ogrcev, je najboljša možnost, da se enkrat mesečno (ali po posvetu z dermatologom) naročite na profesionalno mehansko čiščenje obraza. Tako zmanjšate vidnost in videz ogrcev.

Foto: Pexels Princesa.si