Izognite se škodljivim kemikalijam: Preprost recept za domači razmaščevalec

ByAna Koren

11. septembra, 2023 ,
Foto: PexelsFoto: Pexels

Izognite se škodljivim kemikalijam: Preprost recept za domači razmaščevalec

Sčasoma se v kuhinji oziroma na kuhinjskih površinah nabere veliko maščobe, ki jo je težko očistiti, zato je potreben razmaščevalec. Razmaščevalec je močno čistilo, ki se uporablja v vsakem prostoru, še posebej v kuhinji, saj je njegov glavni namen odstranjevanje maščob, olj in druge umazanije. Toda ali ste vedeli, da ni nujno, da zapravljate denar za drage čistilne izdelke, ki vsebujejo škodljive kemikalije?

Formule za razmaščevanje običajno vsebujejo sestavine, kot so etanolamini, ki so povezani z astmo, lahko dražijo in/ali razjedajo kožo ter povzročajo težave z dihanjem, kot je kašelj. Vsebujejo tudi alkil C12-16, dokazano pa je, da ta spojina povzroča poslabšanje simptomov pri astmatikih. Poleg tega povzroča podobne simptome tudi pri tistih, ki ne trpijo za astmo in lahko draži kožo in oči.

Razmaščevalci pogosto vsebujejo propilenglikol butil eter, drugo dražilno sredstvo za kožo in oči, ki lahko povzroči tudi težave z dihanjem in kašelj. Poleg tega so problematični tudi vonji. Namreč, ko na etiketi vidite ‘dišavo’, ne morete vedeti, katere kemikalije jo sestavljajo. Nekatere kemikalije, ki se skrivajo pod izrazom “dišave” vključujejo alergene, dražilne snovi za dihala, hormonske motilce in kemikalije, škodljive za živčni sistem.

Toda imamo dobro novico! Ne samo, da lahko izdelava lastnega razmaščevalca zmanjša vašo izpostavljenost škodljivim kemikalijam, je tudi bolj ekonomična in potrebujete le dve preprosti sestavini, ki ju verjetno že imate: beli kis in sodo bikarbono. Beli kis in soda bikarbona sta naravni, neškodljivi sestavini, ki sta enako učinkoviti pri odstranjevanju maščobe in umazanije kot komercialni razmaščevalci.

Recept za domači razmaščevalec:

Sestavine:

1 skodelica belega kisa
1/2 skodelice sode bikarbone

Navodila:

V posodo združite beli kis in sodo bikarbono.
Mešanico prelijte v razpršilno steklenico.
Uporabite kot običajen razmaščevalec. Razpršite ga na površino, počakajte nekaj minut, nato obrišite z gobico ali krpo.
Ta preprost recept ne le varuje vaše zdravje in denarnico, ampak tudi okolje, saj ne vsebuje škodljivih kemikalij, ki bi se lahko sčasoma kopičile v vašem domu. Za čisto in zdravo kuhinjo je zdaj potreben le en korak – pripravite si svoj domači razmaščevalec!

Foto: Pexels

Portal24