Izrael bo v Kijevu testiral protiobrambni sistem, zasnovan za Ukrajino

ByAna Koren

21. aprila, 2023 , ,
Ukrajina [Foto: Pexels]

Izrael bo v Kijevu testiral napreden protiobrambni sistem, zasnovan posebej za Ukrajino

Izrael namerava naslednji mesec v Kijevu preizkusiti napredni protiobrambni sistem. Ukrajinski in izraelski uradniki pravijo, da je bil sistem razvit posebej za Ukrajino in bi v idealnem primeru moral v več mestih po državi delovati do poletja. Sistem bo povezan z obstoječim ukrajinskim radarskim sistemom. Na mobilne telefone bo pošiljal “hitrejša in natančnejša” opozorila ter aktiviral alarme na območjih, kjer obstaja nevarnost napada.

Izraelski in ukrajinski uradniki so se v zadnjih mesecih večkrat srečali na Poljskem. Razpravljali so o prilagoditvah, potrebnih za delovanje sistema. V začetku februarja je obrambni minister Oleksij Reznikov dejal, da je Izrael obljubil Ukrajini dobaviti sistem za opozarjanje na izstrelke in brezpilotna letala, piše Sky News.

Podrobnosti nočnega napada na Kijev

Ukrajinske zračne sile so sporočile, da so sestrelile 12 brezpilotnih letal iranske izdelave Shahed. Ponoči jih je v prestolnico Kijev, prvič po skoraj enem mesecu izstrelila Rusija. Napad je bil brez žrtev.

“Po 25 dneh premora je bila ukrajinska prestolnica spet tarča sovražnih zračnih napadov,” je na Telegramu objavil Sergiy Popko, vodja kijevske vojaške uprave.

Sestreljenih je bilo osem brezpilotnih letal, žrtev in gmotne škode po prvih podatkih ni bilo, je povedal Popko.
Prizadeta je bila infrastruktura v osrednji regiji Poltava in Vinica, v zahodnem osrednjem delu države, so poročali guvernerji teh regij.

Droni so bili izstreljeni iz ruske regije Bryansk, severno od Ukrajine. 

Rusija: “Operacija” se nadaljuje, dokler ne dosežemo zastavljenih ciljev

Rusko zunanje ministrstvo je v izjavi zapisalo, da nedavna dejanja in retorika iz Kijeva kažejo, da moral Rusija v Ukrajini nadaljevati to, kar imenuje “posebna vojaška operacija”.

Posebna vojaška operacija, kot Rusi imenujejo agresijo, se bo nadaljevala, dokler ne bodo izpolnjeni njeni zastavljeni cilji “denacifikacije in demilitarizacije” in odpravljene grožnje ruski varnosti, so sporočili z ministrstva.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je včeraj znova zatrdil, da eden od ciljev invazije ostaja tudi preprečiti Ukrajini vstop v Nato.

Nemški obrambni minister: Omejeni napadi Kijeva na Rusijo so sprejemljivi

Nemški obrambni minister Boris Pistorius meni, da so ukrajinski omejeni vdori na rusko ozemlje sprejemljiva taktika, saj se Kijev brani pred invazijo.

V taki vojni je “povsem normalno”, da “napadena stran napreduje proti sovražnemu ozemlju, na primer, da preseka oskrbovalne poti,” je Pistorius povedal za ZDF.

“Dokler ni napadenih nobenih mest, nobenih civilistov, nobenih civilnih območij, je treba to sprejeti. Neradi, a je del, na primer, prekinitve oskrbovalnih vodov,” je dodal.

Ob tem je dal jasno vedeti, da mora Zahod pri odločitvah o dobavah orožja Kijevu imeti v mislih, “kako poteka ta vojna”.

“Če Ukrajina zahteva določene vrste bomb, ki so prepovedane po vsem svetu, potem moramo reči ne,” je dodal.

Med vojno so nekateri ukrajinski uradniki zahtevali kasetno strelivo in fosforno strelivo.

Ko je komentiral stanje ruske vojske, je Pistorius dejal: “Vemo, da je nekaj materiala, ki ga zdaj dovažajo iz skladišča, v slabem stanju. Nekateri so dobesedno stari kot kamen, denimo tanki iz petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja .”

Opozoril je, da ni mogoče natančno oceniti ruskih proizvodnih zmogljivosti za novo opremo, zato se mora zahodna vojaška podpora Ukrajini nadaljevati.

Zelo pomembno srečanje v Nemčiji

“Zaveznice Nata so se strinjale, da bo Ukrajina postala članica,” je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Pred srečanjem v Ramsteinu v Nemčiji je dodal, da mora Kijev po koncu vojne razviti načine za preprečevanje novih napadov.

Stoltenberg je dodal, da je zdaj glavni poudarek na tem, da se Ukrajina brani in zmaga. Ukrajini je mesto v Natu, danes pa dodal, da se s tem strinjajo tudi druge članice. “Če želite biti jasni, ima Ukrajina pravo mesto v evroatlantski družini,” je dejal na novinarski konferenci. “Ukrajini mesto v Natu pripada,” je dejal.

Zahodni zavezniki v Ramsteinu o nadaljevanju vojaške pomoči Ukrajini

Voditelji zahodnih držav se danes sestajajo v ameriškem vojaškem oporišču Ramstein. Razpravljali bodo o načinih, kako lahko še naprej pomagajo Ukrajini pri obrambi pred rusko agresijo.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin, na čigar pobudo je bilo sklicano srečanje obrambne kontaktne skupine za Ukrajino, bo imel uvodni nagovor, so sporočili iz Pentagona.

Dan pred srečanjem v Ramsteinu, kjer pričakujejo predstavnike približno petdesetih držav, sta Danska in Nizozemska sporočili, da bosta Ukrajini skupaj dostavili 14 tankov Leopard 2.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zaveznike še naprej poziva naj pospešijo in povečajo dobavo orožja, od katerega je Kijev močno odvisen.

Zelenski pritiska tudi na Zahod, naj pospeši proces vstopa Ukrajine v članstvo Nata. Zelenski si prizadeva, da bi bila njegova država sprejeta po “pospešenem” postopku.

vir Foto: Pexels