Izrael bo zaprl pisarne katarske televizijske hiše Al Jazeera

Foto: Pexels

Izrael bo zaprl pisarne katarske televizijske hiše Al Jazeera

Izraelska vlada se je odločila za zaprtje lokalnih pisarn katarske televizijske hiše Al Jazeera, kar še dodatno povečuje že tako napete odnose med Izraelom in Al Jazeero. Premier Benjamin Netanjahu je sporočil, da je bila odločitev soglasno sprejeta med nedeljskim zasedanjem kabineta. Ukrep prihaja v času, ko so mednarodne organizacije za človekove pravice že večkrat izrazile zaskrbljenost zaradi “represivnih ukrepov izraelske vlade proti medijem, ki poročajo o vojni v Gazi”.

Organizacija Novinarji brez meja je izraelsko odločitev označila za “represivno zakonodajo”, ki cilja na cenzuro Al Jazeere zaradi njenega poročanja o dogajanju v Gazi. Iz pisarne Al Jazeere v Dohi, Katar, so sporočili, da še vedno zbirajo informacije in niso podali uradnega komentarja. Vendar pa so navedli, da bo prepoved vplivala samo na operacije v Izraelu in vzhodnem Jeruzalemu, ne pa na delovanje v palestinskih ozemljih.

Odločitev za zaprtje prihaja v obdobju, ko so odnosi med Izraelom in Katarjem že tako na preizkušnji zaradi političnih napetosti in mediacijskih prizadevanj Katarja v izraelsko-hamaskem konfliktu. Izraelski kneset je pred tem že sprejel zakon, ki omogoča začasno zaprtje tujih medijev, ki veljajo za grožnjo nacionalni varnosti. Al Jazeera je v odzivu obtožila izraelskega premiera Netanjahua vodenja “podivjane kampanje” proti svobodi tiska, brez da bi ponudil konkretno utemeljitev za svoje dejanje.

Izrael je v preteklosti Al Jazeero večkrat obtožil pristranskosti in sodelovanja s Hamasom. Tragični dogodki, kot je bil usoden strel na novinarko Al Jazeere Shireen Abu Akleh in smrti družinskih članov dopisnika Momena Al Sharafija, pa so še dodatno zaostrili razmere.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels