Izrael: IDF napada Hamasove tarče, Gaza v temi, Iran podpira Hamas

Izraelske obrambne sile (IDF) so izvedle več zračnih napadov na ključne tarče Hamasa, vključno z mošejo v regiji Jabaliya, ki jo je Hamas uporabljal kot operativno sredstvo. Med napadenimi tarčami je bila tudi stavba, povezana z visokim uradnikom Hamasovih mornariških sil, Muhammadom Kashto.

Medtem ko se nasilje nadaljuje, Iran izraža svojo močno podporo Hamasu. Zunanji minister Irana, Hossein Amir-Abdollahian, je nedavne napade Hamasa opisal kot “legitimen odgovor”. Predsednik Ebrahim Raisi pa je, kot navaja BBC, te napade opisal kot “zmago” za palestinske skupine. Poročila navajajo, da je Hamas trdil, da mu je iranska podpora pomagala izvesti nedavne napade, v katerih so bili uporabljeni raketi in brezpilotna letala.

Kljub trditvam Hamasa ameriški državni sekretar Antony Blinken pravi, da ZDA še niso videle dokazov o neposredni vpletenosti Irana.

Gaza je brez elektrike

V območju Gaze, kjer živi približno 2,3 milijona ljudi, se soočajo z grožnjo popolne izgube električne energije. Edina elektrarna v Gazi, ki je trenutno glavni vir energije v regiji, bi lahko kmalu ostala brez goriva. Gaza je močno odvisna od električne energije iz Izraela. Izrael je v nedeljo prekinil vso oskrbo z elektriko v Gazi. Večina predelov Gaze je zaradi tega padla v temo.

BBC navaja, da se zdi, da se je trenutna politika Izraela, ki se je v preteklosti osredotočala na obleganje Gaze in uporabo obveščevalnih podatkov, zrušila. Možnost obsežne vojaške operacije proti Hamasu v Gazi je postala bolj verjetna. Kljub temu obstajajo pomisleki glede učinkovitosti vojaškega posredovanja in potencialnih posledic po morebitnem umiku Izraela iz Gaze.

Strokovnjaki opozarjajo, da vojaška moč sama po sebi ne bo dovolj in da je nujno treba obravnavati temeljne politične razloge za ta konflikt. Če ne bodo obravnavani, bodo prihodnje generacije še naprej obsojene na konflikte in nasilje.

Razselitev v Gazi: Več kot 123.000 Palestincev razseljenih po izraelskih zračnih napadih

Po seriji zračnih napadov Izraela v odgovor na napad Hamasa je bilo razseljenih več kot 123.000 Palestincev v Gazi, so sporočili Združeni narodi. Od tega jih je skoraj 74.000 iskalo zatočišče v šolah pod okriljem UNRWA, Agencije ZN za begunce.

Slika mladega fanta, ki hodi po ulici v Gazi, posuti z ruševinami, priča o razsežnosti uničenja v regiji. Gaza, kjer živi približno 2,3 milijona ljudi, je eno izmed območij z največjo gostoto prebivalstva na svetu. Palestinski zdravstveni uradniki poročajo, da je bilo do zdaj ubitih več kot 400 ljudi. Več kot 2000 je ranjenih navaja BBC.

Izraelski prebivalci poročajo o grozljivih izkušnjah med napadom Hamasa. Eden od prebivalcev kibuca Re’im, ki leži blizu Gaze, je za BBC-jev program Newsday povedal o osmih urah čakanja na vojsko, medtem ko so bili zaklenjeni v svojih varnih sobah. Opisal je napetost, ki jo je povzročilo poslušanje arabščine pred njihovimi vrati in strah, da so v hiši teroristi. Kibuc Re’im je blizu prizorišča glasbenega festivala Supernova, kjer so po napadu odkrili več kot 250 trupel.

Poleg človeškega trpljenja se regija spopada z logističnimi izzivi. Izpadi elektrike v Gazi so velik izziv za bolnišnice, je sporočilo ozemeljsko ministrstvo za zdravje. S številnimi ranjenimi in omejenim dostopom do električne energije so razmere v zdravstvenih ustanovah kritične.

V tem kaosu UNRWA nadaljuje z nudenjem podpore in zatočišča tistim, ki so bili razseljeni, s poudarkom na zagotavljanju varnega zatočišča v šolah po vsej Gazi.

vir Foto: AFP Portal24