(Foto: News NCR)

Zadnji državi, ki sta do tega trenutka potrdili primere opičjih koz, sta Izrael in Švica. Skupno število držav, ki poročajo o izbruhih, se je tako povečalo že na 14. Državi sta povedali, da sta identificirali po eno okuženo osebo, ki je pred kratkim potovala. Vendar je Izrael tudi sporočil, da preiskuje še druge sumljive primere. V nedavnem izbruhu opičjih koz v Evropi, ZDA, Kanadi in Avstraliji je bilo tako do sedaj potrjenih več kot 80 primerov.

Opičje koze se pogosteje pojavljajo v oddaljenih delih Srednje in Zahodne Afrike, a je  izbruh znanstvenike vseeno presenetil. Opičje koze se med ljudmi ne širijo zlahka in zato naj bi bilo tveganje za širšo javnost majhno. Bolezen je običajno blaga in večina ljudi okreva v nekaj tednih, poroča Nacionalna zdravstvena služba Združenega kraljestva.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da preiskujejo še 50 domnevnih primerov, niso pa navedli držav, kjer se primeri nahajajo. Ob tem pa so posebej opozorili, da bo verjetno potrjenih še več okužb. Ameriški predsednik Joe Biden je na vprašanje o izbruhu, ko je končal obisk Južne Koreje dejal, da  ne bi bilo dobro, če bi se virus posledično razširil širše in dodal, da “je to nekaj, zaradi česar bi morali biti vsi zaskrbljeni”. Biden je še dejal, da se ZDA resno pripravljajo in tudi dodal, da preverjajo, katera cepiva bi lahko uporabili.

Potem, ko je bil v Združenem kraljestvu ugotovljen prvi pojav in nato tudi izbruh, so virus začeli odkrivati ​​po vsej Evropi, primere pa so potrdile javne zdravstvene agencije v Španiji, na Portugalskem, v Nemčiji, Belgiji, Franciji, na Nizozemskem, v Italiji in na Švedskem. Agencija Združenega kraljestva za zdravstveno varnost je doslej identificirala 20 primerov, njena glavna zdravstvena svetovalka dr. Susan Hopkins pa je za oddajo BBC Sunday Morning povedala: “Vsak dan odkrivamo več primerov,” in dodala, da se virus za zdaj širi v skupnosti tam, kjer nimajo stika z nikomer, ki je obiskal Zahodno Afriko.

Tveganje za splošno populacijo ostaja “izjemno nizko”, saj so bili primeri do zdaj večinoma v nekaterih urbanih območjih in med geji ali biseksualci. Čeprav za opičje koze ni posebnega cepiva, je več držav sporočilo, da se zalagajo s cepivi proti črnim kozam, ki so cca 85% učinkovita pri preprečevanju omenjene okužbe, ker sta si virusa precej podobna.

Vir: BBC

By A.K.

Komentar: