Izrael napadel iranski konzulat v Damasku, 6 mrtvih

ByAna Koren

1. aprila, 2024 , , ,
Posledice napada [Foto: Zajem zaslona]

Izrael napadel iranski konzulat v Damasku, 6 mrtvih

Izrael je danes izvedel napad na prizidek stavbe iranskega veleposlaništva v sirskem glavnem mestu Damask. Napad je prizidek popolnoma uničil, poroča tiskovna agencija AFP. Iranski veleposlanik v Siriji, Hosein Akbari in člani njegove družine so nepoškodovani, poročajo iranski mediji.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice (SOHR), britanske organizacije, ki spremlja kršitve človekovih pravic v Siriji, je napad terjal življenja šestih ljudi. Sirska tiskovna agencija SANA je poročala, da je sirska zračna obramba sprožila odziv na “sovražne tarče”, ki so se približevale Damasku.

V napadu je bil ubit tudi Mohammad Reza Zahedi, visoki uradnik Korpusa islamske revolucionarne garde, poroča Savdska tiskovna agencija Al-Arabiya, ki se pri poročanju sklicuje na iranske medije. Ta informacija je bila potrjena tudi za Reuters. Iranska državna televizija je dodatno poročala o smrti več iranskih diplomatov.

Times of Israel razkriva, da je bil Zahedi visoki poveljnik sil Quds, tajne zunanje enote Revolucionarne garde, specializirane za nekonvencionalno bojevanje in vojaške obveščevalne operacije. Zahedi je bil prej vodja zračnih sil in kopenske vojske Revolucionarne garde.

Izraelska vojska se glede poročil tujih medijev ni želela izjasniti. Sirska državna televizija je potrdila napad na iranski konzulat, medtem ko so iranski mediji poročali o napadu na stavbo v bližini veleposlaništva. Iranska študentska tiskovna agencija je navedla, da sta bila cilj napada konzulat in veleposlanikova rezidenca.

Od izbruha konflikta v Gazi je Izrael povečal število svojih zračnih napadov na Sirijo, ciljajoč na proiranske gibanje Hezbolah in iranske revolucionarne garde, ki so zavezniki sirskega predsednika Bašarja al Asada.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona