Izrael napovedal “taktični premor” za humanitarno pomoč v Gazi

ByAna Koren

16. junija, 2024 , , ,
Izraelske vojaške sile [Foto: IDF X]

Izrael napovedal “taktični premor” za humanitarno pomoč v Gazi

Izraelska vojska je napovedala, da bo na južnem območju Gaze uvedla “taktični premor”, in sicer s ciljem omogočiti dostavo večjih količin humanitarne pomoči. Premor se bo začel ob 8. uri zjutraj po lokalnem času in bo trajal do 19. ure vsak dan do nadaljnjega.

Namen premora je zagotoviti varno potovanje tovornjakov s pomočjo do prehoda Kerem Shalom, ki je pod izraelskim nadzorom in predstavlja glavno vstopno točko za humanitarno pomoč, ter naprej po avtocesti Salah a-Din, glavni prometnici proti severu in jugu. Izraelska vojska je poudarila, da je premor usklajen z ZN in mednarodnimi humanitarnimi agencijami.

Prehod Kerem Shalom je postal ozko grlo od začetka izraelske kopenske ofenzive v Rafo v začetku maja. Osem mesecev trajajoča izraelska vojaška akcija proti militantni skupini Hamas je povzročila humanitarno krizo v Gazi, kjer po podatkih ZN grozi lakota stotisočim ljudem. Mednarodna skupnost je pozvala Izrael, naj naredi več za ublažitev te krize.

Padec pomoči

Poročila ZN kažejo, da je od 6. maja do 6. junija v Gazo dnevno prihajalo povprečno 68 tovornjakov pomoči dnevno. Slednje je znatno manj od aprilske povprečne vrednosti 168 tovornjakov na dan in precej pod 500 tovornjakov na dan, kolikor jih humanitarne skupine ocenjujejo kot potrebne. Padec pomoči sovpada s povečanjem humanitarnih potreb, saj je več kot milijon Palestincev po izraelski invaziji zbežalo iz Rafe v druge dele južne in osrednje Gaze, kjer zdaj živijo v slabih razmerah.

Izraelski vojaški organ COGAT trdi, da ni omejitev za vstop tovornjakov. Navajajo, da je od 2. maja do 13. junija v Gazo vstopilo več kot 8600 tovornjakov, kar je povprečno 201 na dan. Kljub temu se velik del te pomoči kopiči na prehodih in ne doseže končnih destinacij.

Tiskovni predstavnik COGAT-a Shimon Freedman je za zastoje okrivil ZN, češ da imajo logistične težave in pomanjkanje tovornjakov. ZN te obtožbe zavračajo in navajajo, da je zaradi varnostnih razmer potovanje tovornjakov pogosto prenevarno.

Nova ureditev premorov naj bi zmanjšala potrebo po vsakodnevnem usklajevanju dostave z zagotavljanjem 11-urnega neprekinjenega okna za vstop in izstop tovornjakov. Vendar še ni jasno, ali bo vojska zagotovila varnost za tovornjake med njihovim premikanjem po avtocesti.

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: IDF X