Izrael želi, da v 24 urah sever Gaze zapusti 1,1 milijona prebivalcev

Izraelska vojska je Združenim narodom (ZN) sporočila, da se morajo vsi, ki živijo severno od Wadi Gaze, v naslednjih 24 urah preseliti v južno Gazo, pravi tiskovni predstavnik ZN. ZN pravijo, da to znaša približno 1,1 milijona ljudi. Torej približno polovica prebivalstva celotnega območja Gaze. Prizadeto območje vključuje gosto naseljeno mesto Gaza.

Izrael se pripravlja na kopensko ofenzivo, ob meji z Gazo pa so že zbrani vojaki, težko topništvo in tanki. Izrael izvaja zračne napade na Gazo kot odziv na nenadne napade skrajnežev Hamasa na Izrael.

V odzivu na ukaz o evakuaciji je izraelski veleposlanik pri ZN, Gilad Erdan, kritiziral ZN, češ da je njihov odziv “sramoten”. Erdan trdi, da Izrael zgodaj opozarja prebivalce Gaze in poskuša “minimizirati škodo za tiste, ki niso vpleteni” v vojaško operacijo proti Hamasu.

ZN v svoji izjavi pozivajo k preklicu ukaza o evakuaciji, da bi “se izognili temu, kar bi že tako tragedijo spremenilo v katastrofalno situacijo”. Oficirji za zvezo v izraelski vojski so vodje skupin ZN v Gazi obvestili o ukazu za evakuacijo, ki vključuje tudi vse osebje ZN in tiste, ki so zaščiteni v objektih ZN, kot so šole, zdravstveni centri in klinike.

Varnostni svet ZN se bo v petek popoldne sestal na nujni seji za zaprtimi vrati, kjer bodo o tej zadevi razpravljale tudi stalne članice Varnostnega sveta ZN: ZDA, Velika Britanija, Kitajska, Rusija in Francija.

Groza v kibucu

Med čiščenjem ruševin in zbiranjem trupel v izraelskem kibucu tik ob Gazi je izraelski prostovoljec dejal: “Niti studio v Hollywoodu ne more posneti grozljivke, ki bi opisala to, kar smo videli tukaj.” Med pogovorom z mednarodnim urednikom BBC-ja, Jeremyjem Boweneom, je prostovoljec poudaril svojo zavezanost zagotavljanju ustreznega pokopa za žrtve.

Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev je objavil nujni poziv državam, da zagotovijo 294 milijonov dolarjev za zadovoljitev najnujnejših potreb Palestincev. Sredstva bodo uporabljena za pomoč približno 1,2 milijona ljudi. Agencija ZN je prav tako opozorila, da je več kot 84.000 ljudi v Gazi brez strehe nad glavo, kar pomeni, da je trenutno v Gazi brez zatočišča več kot 423.000 ljudi. Poleg tega večina prebivalcev Gaze nima dostopa do pitne vode.

vir Foto: NextaTv X (Gaza) Portal24