Izraelci spet na ulicah: “Vlado je treba ustaviti!”

ByAna Koren

26. februarja, 2023 ,
Foto: Pexels

Izraelci spet na ulicah: “Vlado je treba ustaviti, nadzorovala bo naša življenja”

Na tisoče Izraelcev se je že osmi teden zapored zbralo na ulicah Tel Aviva. Protestirajo proti pravosodni reformi, ki jo zagovarja premier Benjamin Netanyahu. Del javnosti ima reformo za napad na demokracijo. Nov protest poteka po tem, ko sta dve ključni določbi predloga zakona v torek prestali prvo obravnavo v parlamentu.

Prvi predlog spreminja postopek imenovanja sodnikov, cilj drugega je preprečiti, da bi vrhovno sodišče razveljavilo nov temeljni zakon, ki ga sprejme parlament. 

Druga sporna določba osnutka je uvedba klavzule o “izvzetju”, ki bi parlamentu omogočila, da z navadno večino razveljavi nekatere odločitve vrhovnega sodišča.

“Nekdo mora ustaviti vlado, nadzorovali bodo naša življenja”

“Borimo se za svojo državo, za demokracijo, za enake pravice. Nekdo mora ustaviti vlado, nadzoroval bo naša življenja. Groza nas je ideje, da postanemo fašistična država,” je za agencijo France Presse povedal protestnik Ronit Peled.

Vlada, ki jo je decembra s stranko skrajne desnice in ultraortodoksnih Judov sestavil Netanjahu je osnutek reforme objavila januarja. Po mnenju kritikov želi besedilo zmanjšati vpliv sodne oblasti v korist politične oblasti, kar po njihovem mnenju ogroža demokratični značaj Izraela.

Netanjahuju sodijo zaradi korupcije

Benjamin Netanyahu in njegov pravosodni minister Yariv Levin menita, da je reforma nujna za ponovno vzpostavitev ravnotežja moči med zakonodajalci in vrhovnim sodiščem, ki ga premier in njegovi zavezniki vidijo kot politizirano.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je v torek pozval Izrael, naj prekine reformo. Zaskrbljen je namreč zaradi njenih posledic za človekove pravice in neodvisnost sodstva. Opozicija Netanjahuju očita, da želi izvesti reformo zaradi lastnih interesov.

Netanjahuju sodijo zaradi korupcije, njegovi kritiki menijo, da bi lahko reforma, če bo sprejeta, razveljavila morebitno sodbo, ki bi ga obsodila.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Hrvaški minister za gospodarstvo Filipović, pravi, da ne bo več kupoval na črpalkah Petrola, slovensko zunanje ministrstvo ogorčeno

Slovensko Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je zaradi izjave hrvaškega ministra za gospodarstvo Davorja Filipovića, ki je dejal, da ne bo več kupoval na črpalkah Petrola, na zagovor poklicalo hrvaško veleposlaništvo. O tem bodo obvestili tudi Evropsko komisijo… več tukaj.