Izraelska vojska odkrila jašek predora v bolnišnici Al Shifa

ByAna Koren

17. novembra, 2023 , , ,
Orožje Hamas v bolnišnici [Foto: IDF, omrežje X]Orožje Hamas Foto_IDF_X

Izraelska vojska odkrila jašek predora v bolnišnici Al Shifa

Izraelski vojaki so v petek odkrili jašek predora v bolnišnici Al Shifa v Gazi, ki so ga uporabljali militanti Hamasa, je sporočila izraelska vojska. Odkritje je sprožilo zaskrbljenost mednarodnih organizacij. Združeni narodi izrazili so izrazili veliko skrb glede dostave pomoči Palestincem prek prehoda Rafa z Egiptom.

Videoposnetek, ki ga je objavila izraelska vojska, prikazuje vhod v tunel na zunanjem območju bolnišnice Al Shifa, ki je največja bolnišnica v Gazi. Videoposnetek je pokazal globoko luknjo v tleh, obdano z betonskimi, lesnimi ruševinami in peskom, kar kaže na izkopano območje. Na posnetku se pojavi tudi buldožer, kar kaže na intenzivno gradnjo predora. Poleg tega je vojska sporočila, da so v bolnišnici našli tudi vozilo, polno orožja.

Hamas je v odzivu na trditve izraelske vojske zanikal uporabo bolnišnice Al Shifa v vojaške namene. Trditve je Hamas označil za lažne. Združene države so potrdile svojo podporo Izraelu in zavrnilo delitev ali podrobnejšo razkritje obveščevalnih informacij o dejavnostih Hamasa v bolnišnici Al Shifa.

Medtem ko je napetost naraščala, sta dve telekomunikacijski podjetji v Gazi sporočili, da sta ostali brez virov energije za oskrbo omrežja, kar je privedlo do prekinitev vseh telekomunikacijskih storitev v območju. Izrael je zavrnil uvoz goriva, trdil, da bi ga Hamas lahko uporabil v vojaške namene, kar je povzročilo pomanjkanje goriva in ovire za dostavo humanitarne pomoči.

Pomanjkanje goriva

Agencija ZN za palestinske begunce UNRWA je izrazila zaskrbljenost zaradi pomanjkanja goriva in odsotnosti komunikacij ter opozorila na nevarnost humanitarne krize. Generalni komisar UNRWA, Philippe Lazzarini, je opozoril, da bi lahko ljudje kmalu umirali zaradi pomanjkanja goriva.

Palestinski civilisti pa medtem nosijo breme večtedenske vojaške kampanje Izraela v odgovor na napad Hamasa 7. oktobra. Po uradnih podatkih Izraela je v napadih umrlo več kot 1200 ljudi, večinoma civilistov. Zdravstvene oblasti v Gazi trdijo, da je bilo ubitih najmanj 11.500 ljudi, med njimi več kot 4.700 otrok.

Načelnik generalštaba izraelske vojske je povedal, da je Izrael blizu uničenja Hamasovega vojaškega sistema v severnem delu Gaze in da izvajajo akcijo tudi v drugih delih enklave, ki jo naseljuje 2,3 milijona ljudi. Izraelski uradniki so pozvali civiliste, naj zapustijo štiri območja v južni Gazi, ki so jih označili za nevarna.

Mednarodna organizacija Human Rights Watch je poudarila, da bolnišnice uživajo posebno zaščito po mednarodnem humanitarnem pravu in da je treba dokazati, da so iz njih izvedena škodljiva dejanja.

Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko, Josep Borrell, je pozval Izrael, naj naredi več za zaščito civilistov v Gazi med svojim obiskom. Izraelski zunanji minister je ob tem obtožil Hamas za trenutno krizo v Gazi.

To je trenutno stanje dogodkov glede odkritja predora v bolnišnici Al Shifa v Gazi.

vir

Foto: IDF X

Portal24