Izraelska vojska proti Hamasu napoveduje dolgotrajno ofenzivo

ByA.K.

27. decembra, 2023 , , ,
Izraelske vojaške sile Foto: IDF X

Izraelska vojska proti Hamasu napoveduje dolgotrajno ofenzivo

Izraelski načelnik generalštaba, Herzi Halevi, je v nedavni izjavi za medije povedal, da bo vojna proti Hamasu, ki je mednarodno priznana kot teroristična organizacija, trajala več mesecev. Napoved prihaja v času naraščajočih napetosti in konfliktov v regiji.

Halevi, ki je svoje pripombe podal novinarjem na meji z Gazo, je izrazil odločnost izraelske vojske za dolgotrajno in neomajno kampanjo. “Ni čarobnih rešitev, ni bližnjic pri uničenju teroristične organizacije, le odločen in vztrajen boj,” je poudaril Halevi, nakazuječ, da je cilj operacije uničenje Hamasa, ne glede na to, koliko časa bo to trajalo.

Okrepitev izraelskih akcij v Gazi

V zadnjem obdobju, zlasti okoli božiča, so se izraelske vojaške akcije okrepile, predvsem v osrednjem delu Gaze. Izraelska vojska je civilistom svetovala, naj zapustijo območje, a mnogi so izrazili zaskrbljenost zaradi pomanjkanja varnih zatočišč.

Medtem v Washingtonu, izraelski minister za strateške zadeve Ron Dermer načrtuje srečanje z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom in svetovalcem za nacionalno varnost Jakeom Sullivanom. Bela hiša je sporočila, da bo osrednja tema srečanja vojna in vprašanje vrnitve talcev. ZDA so izrazile željo, da Izrael zmanjša obseg svojih operacij in se osredotoči na ciljano delovanje proti voditeljem Hamasa.

Svetovalec izraelskega premierja, Mark Regev, je v intervjuju za CNN izpostavil, da je uničenje Hamasa ključnega pomena za zagotovitev boljše prihodnosti tako za Izraelce kot Palestince. Po njegovih besedah je demilitarizacija in deradikalizacija Gaze mogoča le z odstranitvijo Hamasa iz oblasti.

Vojna na več frontah

Izraelski obrambni minister Yoav Gallant je izpostavil, da se Izrael sooča z vojno na več frontah, z napadi iz Gaze, Libanona, Sirije, Judeje in Samarije (Zahodni breg), Iraka, Jemna in s strani Irana. Gallant je potrdil, da je Izrael odgovoril na napade iz šestih območij, pri čemer ni specificiral, kje še niso ukrepali.

V povezavi s to regionalno napetostjo je v New Delhiju, v bližini izraelskega veleposlaništva, odjeknila eksplozija. Indijske oblasti so potrdile, da nihče od osebja ni bil poškodovan, kar nakazuje na možno širjenje konflikta na globalni ravni.

Ta razvoj dogodkov kaže na zapletenost in večdimenzionalnost trenutnega konflikta na Bližnjem vzhodu, s potencialnimi globalnimi posledicami. Mednarodna skupnost pozorno spremlja situacijo, pri čemer upa na hitro in mirno rešitev.

vir; Foto: IDF X; Portal24