Izraelska vojska razkrila največjo podzemno tovarno orožja v Gazi

ByA.K.

9. januarja, 2024 , , , ,
Izraelske vojaške sile Foto: IDF X

Izraelska vojska razkrila največjo podzemno tovarno orožja v Gazi

Na območju Gaze je izbruhnila nova varnostna grožnja, saj je Izraelska vojska nedavno odkrila največjo doslej najdeno podzemno tovarno orožja, ki je proizvajala rakete dolgega dosega. Odkritje je Izrael postavilo pred pomembno varnostno preizkušnjo, saj so te rakete sposobne doseči cilje tudi v severnem Izraelu, kar bi lahko povzročilo veliko škodo in ogrozilo življenja civilistov.

Tovarna, ki so jo izraelski vojaški analitiki opisali kot “improvizirano oboroževalno podzemno delavnico”, ni proizvajala le raket, ampak tudi standardno strelivo, vključno z granatami. Ključna značilnost te tovarne je bila njena povezanost s podzemnimi jaški, ki so jih povezovali s kompleksno mrežo predorov. Te predore so uporabljali za transport orožja in borcev na območju Gaze, kar je še dodatno zapletalo naloge izraelske vojske pri zagotavljanju varnosti na svojem ozemlju.

Izraelska vojska je organizirala ogled palestinskega begunskega taborišča Bureij v središču Gaze, kjer se je nahajala omenjena tovarna, za skupino novinarjev. Izrael trdi, da se Hamas namerno poslužuje postavljanja vojaške infrastrukture, vključno s predori, na civilna območja, kar predstavlja dodatno tveganje za civiliste v konfliktu. Hamas pa to zanika in trdi, da Izrael nediskriminatorno napada civilne cilje.

Biden in Savdska Arabija sta pozvala Izrael, naj ublaži svoje napade na Gazo

Ameriški predsednik Joe Biden in Savdska Arabija sta pozvala Izrael, naj ublaži svoje napade na Gazo, še posebej po tem, ko je po palestinskih trditvah prišlo do največ smrti Palestincev v enem dnevu od začetka vojne. Biden je med obiskom cerkve v Charlestonu v Južni Karolini odgovarjal na vzklike protestnikov, ki so zahtevali prekinitev ognja. Dejal je, da “tiho sodeluje” z izraelsko vlado, da bi prepričal izraelsko vojsko, naj zmanjša svoje napade in “se znatno izrazi iz Gaze”.

Zdravstveni uradniki v Gazi, ki jo nadzira Hamas, so sporočili, da je bilo ponoči ubitih 247 ljudi. Vojaško krilo Hamasa je odgovorilo na izraelske napade z izstrelitvijo raket na izraelsko mesto Tel Aviv, pri čemer so zatrdili, da gre za odgovor na “cionistične poboje civilistov”.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je odpravil na obisk regije, da bi preprečil nadaljevanje konflikta med Izraelom in Hamasom. Blinken je preživel čas tudi v Savdski Arabiji in Združenih arabskih emiratih, kjer se je srečal z voditelji teh držav, da bi iskal izhod iz najbolj krvavega poglavja v desetletja trajajočem izraelsko-palestinskem konfliktu. Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman je izpostavil pomen konca sovražnosti v Gazi in iskanja poti do miru, kar kaže na mednarodno zaskrbljenost zaradi razmere v regiji.

Blinkenova misija v regiji poteka po smrtonosnih napadih militantov Hamasa na Izrael oktobra prejšnjega leta, na katere je Izrael odgovoril s kopensko ofenzivo v Gazi. Mednarodna skupnost zdaj upa na vzpostavitev stabilnosti in rešitev za konflikt, ki že desetletja traja.

vir; Foto: IDF X; Portal24