Izraelske sile izvedle obsežno akcijo in rešile štiri talce

ByAna Koren

8. junija, 2024 , , ,
Izraelske vojaške sile [Foto: IDF X]

Izraelske sile izvedle obsežno akcijo in rešile štiri talce,

Izraelske sile so v osrednji Gazi izvedle obsežno akcijo in uspešno rešile štiri talce, ki jih je Hamas zadrževal vse od oktobra. Med akcijo, je bil na istem območju izveden zračni napad, v katerem je po poročanju Reutersa umrlo najmanj 93 Palestincev.

Ali sta bila reševanje talcev in izraelski zračni napad del iste operacije še ni jasno, a sta se oba dogodka zgodila v Al-Nuseiratu, gosto poseljenem območju. Tiskovni predstavnik izraelske vojske je pojasnil, da je bila operacija reševanja talcev izvedena pod streljanjem v središču stanovanjske soseske, kjer naj bi Hamas skrival ujetnike med civilisti, ki so jih stražili oboroženi skrajneži. Izraelske sile so odgovorile z ognjem, vključno z zračnimi napadi, je dodal tiskovni predstavnik, kontraadmiral Daniel Hagari. Med operacijo je bil ubit en vojak izraelskih specialnih enot.

Rešeni talci so bili identificirani kot 25-letni Noa Argamanija, 21-letni Almog Meir Jan, 27-letni Andrej Kozlov in 40-letni Shlomi Ziv. Odpeljani so bili v bolnišnico na zdravniške preglede in so v dobrem zdravstvenem stanju, so sporočili iz vojske.

Vsi so bili ugrabljeni med smrtonosnim napadom palestinske militantne skupine Hamas na glasbeni festival Nova 7. oktobra, napad, ki je pospešil uničujočo vojno v oblegani enklavi, ki jo vodi Hamas. Po navedbah izraelskih oblasti je Hamasov napad ubil približno 1200 ljudi, izraelsko bombardiranje in invazija na Gazo pa sta doslej povzročila smrt najmanj 36.801 Palestincev, glede na sobotno posodobljeno poročilo ministrstva za zdravje enklave.

Čustveno snidenje

Izraelske novice so predvajale posnetek, kjer se Argamanijeva ponovno sreča s svojim očetom, nasmejana in ga objema. Videoposnetek njene ugrabitve, ki prikazuje, kako kriči “Ne ubij me!” ko so jo z motorjem odpeljali v Gazo, je krožil kmalu po tem, ko so jo prijeli 7. oktobra.

Na posnetku, ki ga je objavil predsednikov urad, je bila prikazana nasmejana Argamani, ki je v soboto po telefonu govorila z izraelskim predsednikom Isaacom Herzogom iz bolnišnice, kjer je bila obkrožena z družino in prijatelji. “Hvala za vse, hvala za ta trenutek,” je dejala. Herzog je dodal: “Tako sem navdušen, ko slišim tvoj glas, da mi privabi solze v oči. Dobrodošla doma.”

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: IDF X