Izraelski napad z dronom ubil ključnega dobavitelja orožja za Hamas

ByAna Koren

22. junija, 2024
Izraelske vojaške sile [Foto: IDF X]

Izraelski napad z dronom ubil ključnega dobavitelja orožja za Hamas

Izraelska vojska sporočila, da je v napadu z dronom ubit Ayman Ratma, eden ključnih dobaviteljev orožja za Hamas v dolini Bekaa. Izraelske obrambne sile (IDF) trdijo, da je Ratma pomagal pri usmerjanju dobave orožja iz Libanona za Hamas in Jamaa Islamiya, vejo Muslimanske bratovščine.

Po navedbah IDF je bil Ratma tarča zaradi njegove “vpletenosti v spodbujanje in izvajanje terorističnih dejavnosti proti Izraelu v bližnji prihodnosti, pa tudi zaradi njegove vpletenosti v pospeševanje terorističnih dejavnosti proti izraelskim civilistom.” Libanonska tiskovna agencija Al-Akhbar je na platformi X (prej znani kot Twitter) objavila sliko domnevno gorečega vozila, v katerem je potoval Ratma.

Generalni sekretar ZN opozarja na nevarnost regionalnih konfliktov

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je izrazil zaskrbljenost zaradi možnosti širšega regionalnega konflikta na Bližnjem vzhodu, saj se napadi med Izraelom in Hezbolahom v Libanonu stopnjujejo. V pogovoru z novinarji v New Yorku je Guterres dejal, da je “tveganje za razširitev konflikta na Bližnjem vzhodu resnično – in se mu je treba izogniti.” Opozoril je, da bi vojna lahko sprožila katastrofo in da si Libanon “ne more privoščiti, da bi postal še ena Gaza.”

Stopnjevanje napetosti med Izraelom in Hezbolahom

Na meji med Izraelom in Libanonom je skoraj vsakodnevna izmenjava ognja, kjer je v napadih med IDF in libanonskim Hezbolahom umrlo več kot 400 ljudi, vključno z 80 civilisti. Na izraelski strani je bilo v zadnjih osmih mesecih ubitih 16 vojakov in 11 civilistov. Napetosti so se v zadnjih tednih še povečale, potem ko je Izrael v jugovzhodnem Libanonu ubil enega od višjih poveljnikov Hezbolaha – Taleba Abdulaha. V odgovor je Hezbolah na severni Izrael izstrelil več kot dvesto raket, kar predstavlja enega njegovih največjih napadov od začetka vojne med Izraelom in Gazo oktobra.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: IDF X