Izraelski obrambni minister: Reformo pravosodja je treba ustaviti

ByAna Koren

26. marca, 2023
Izrael [Foto: Pexels]

Izraelski obrambni minister: Reformo pravosodja je treba ustaviti

Izraelski obrambni minister Yoav Gallant je vlado pozval, naj preneha sprejemati zakonodajo o spremembah pravosodja, češ da oster spor o ukrepih predstavlja nevarnost za državo. “Poglabljajoč se razkol pronica v vojaške in obrambne institucije. To je jasna, neposredna in resnična nevarnost za varnost Izraela,” je Gallant dejal v kratki televizijski izjavi.

Odkar je vlada januarja objavila svoje načrte za pravosodje so Izrael zajeli protesti. Gallant je pred tem izrazil zaskrbljenost zaradi vala Izraelcev, ki so obljubili, da bodo prezrli pozive v vojaško rezervo, če se bodo reforme nadaljevale. Saj, da bi to lahko oslabilo pripravljenost na vojno in nacionalno kohezijo.

Pomisleki v tujini 

Reforma pravosodja je zaskrbljenost glede izraelskega demokratičnega zdravja sprožila tudi v tujini. Gallant je dejal, da podpira reforme pravosodnega sistema, vendar jih je treba izvajati s širokim soglasjem.

Zdi se, da nasprotovanje načrtu ni pojenjalo. In to kljub obljubi premierja Benjamina Netanjahuja ta teden, da bo državljanske svoboščine in pravice manjšin vključil v zakon. Glede na svojo parlamentarno večino naj bi Netanjahu ratificiral paket reform do spomladanskih počitnic kneseta 2. aprila, vendar se je odločil, da večino odloži do ponovnega sestanka 30. aprila.

Njegova narodno-verska koalicija želi en zakon vseeno sprejeti še pred 2. aprilom. Gallantova izjava je pokazala razpoke v Netanjahujevi koaliciji. Policijski minister Itamar Ben-Gvir je premierja kmalu po njegovi izjavi pozval, naj odpusti Gallanta.

vir Foto: Pexels