Izraelski premier napovedal zaprtje Al Jazeere

Foto: Zajem zaslona

Izraelski premier napovedal zaprtje Al Jazeere

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je objavil, da bo “takoj ukrepal” proti katarski medijski hiši Al Jazeera, slednje pa naj bi po njegovih besedah prenehale z oddajanjem v Izraelu. Netanjahu je napoved dal po tem, ko je kneset, izraelski parlament, odobril zakon, ki omogoča začasno prepoved delovanja tujih medijskih hiš, če te predstavljajo grožnjo nacionalni varnosti.

“Teroristični kanal Al Jazeera ne bo več oddajal iz Izraela. Takoj nameravam ukrepati v skladu z novim zakonom, da ustavim dejavnosti kanala,” je Netanjahu sporočil preko družbenega omrežja X.

V skladu z včeraj sprejetim zakonom, bo izraelska vlada lahko zaprla tuje medijske hiše za obdobje 45 dni. Po tem obdobju je možno zaprtje podaljšati. Zakon ostaja v veljavi do konca julija oziroma do konca vojaških operacij v Gazi.

Komentarja s strani glavnega urada Al Jazeere v Izraelu ali katarske vlade v Dohi glede te napovedi zaenkrat še ni bilo.

Sovražnost do Izraela

Izraelski minister za komunikacije Shlomo Karai je Al Jazeero obtožil spodbujanja sovražnosti proti Izraelu, še posebej med vojno, ter izjavil, da je “nemogoče tolerirati” delovanje te medijske hiše. Al Jazeera, ki poroča neposredno iz območja Gaze in je bila kritična do izraelskih vojaških operacij, se je tako znašla na udaru izraelske vlade.

Pritožbe nad delovanjem Al Jazeere so s strani izraelskih uradnikov prisotne že dalj časa, vendar do sedaj ni bilo sprejetih konkretnih ukrepov, deloma zaradi finančne podpore Katarja palestinskim gradbenim projektom v Gazi.

Odločitev izraelske vlade pa skrbi ZDA, ki so največja zaveznica Izraela. ZDA pri tem poudarjajo pomen svobode medijev. “Če drži, je ta poteza zaskrbljujoča,” je komentirala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre. Trenutno ni jasno, kakšne bodo dolgoročne posledice te poteze na odnose med Izraelom in Katarjem. Slednji je pri mediaciji med Izraelom in Palestino ter pri izmenjavi talcev igral ključno vlogo.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona