Izstop članov iz Levice: Vrečko napoveduje več odhodov

ByMiha Kovač

15. marca, 2024 ,
Asta Vrečko [Foto: Zajem zaslona]

Izstop članov iz Levice: Vrečko napoveduje več odhodov

V stranki Levica je prišlo do obsežnega izstopa članov, ki vodstvu očitajo oddaljevanje od temeljnih socialističnih načel in uklanjanje interesom kapitala. Skupina 23 nezadovoljnih članov je v 17-stranskem dokumentu, o katerem poročata N1 in 24ur, pojasnila svoje razloge za izstop. Kot glavne razloge navajajo, da stranka Levica ni več videna kot prihodnost za socializem zaradi svoje “malomeščanske liberalne” usmeritve, zatiranja notranjih kritik, spodbijanja demokratičnih procesov in utaje socialističnih izhodišč. Dokument opisuje projekt Levice kot “bankrotiran” in kritizira trenutno politično usmeritev kot del “liberalne strankokracije”, ki ohranja neoliberalni status quo.

Omenjena skupina izstopnikov vodstvu, kot navaja 24ur očita, da se stranka zgolj nominalno opredeljuje kot socialistična, medtem ko so njena dejanja bližje Socialnim demokratom in ne odražajo temeljnih idealov Levice. Pristopanje k vladi Roberta Goloba je po njihovem mnenju še dodatno razkrilo to oddaljevanje od socialističnih načel. Ob tem kritizirajo stranko za podporo politikam, ki škodujejo delavskemu razredu, in obtožujejo vodstvo sodelovanja z interesi kapitala.

V izjavi, ki jo navaja 24ur, skupina trdi: “Stranka, ki se s protisocialnimi in protidelavskimi ukrepi bojuje na strani kapitala proti delavskemu razredu, ni socialistična stranka.” Izstopniki so izrazili razočaranje nad sprejetimi odločitvami koalicije, ki so po njihovem mnenju poglobile neoliberalne politike, kot so zvišanje minimalne plače in reforme na področju pokojnin, študentskega dela, stanovanjske problematike, socialnih transferjev, dolgotrajne oskrbe in centrov za socialno delo. Kritični so tudi do odziva stranke na nacionalne izzive, kot so uničevanje zdravstvenega sistema, militarizacija družbe in drugi vladni ekscesi, kjer so po mnenju izstopnikov funkcionarji Levice ostali tiho.

Odziv Aste Vrečko

“Takšen izstop je bil pričakovan in napovedan. Pričakujem tudi, da ne bo zadnji,” je sporočila koordinatorica Levice Asta Vrečko. Izstopajoči člani so po njenih besedah kritični do sodelovanja Levice v vladi in so podpirali frakcijo Mihe Kordiša. Med izstopniki pa Kordiša ni, poroča 24ur. Vrečko poudarja, da so različna mnenja v stranki normalna in dobrodošla, a da izstop kaže na željo po škodovanju stranki, saj so informacije prišle do medijev istočasno kot do stranke.

“Levica je iz različnih odtenkov rdeče. Če niso želeli sprejeti politike stranke, potem je verjetno razumljiva odločitev, da odidejo in poskušajo samostojno uresničiti svoje politično udejstvovanje drugje. Verjamem pa tudi, da se na poti lahko še kdaj srečamo, če nam je vsem iskreno do izgradnje boljše družbe.

Asta Vrečko

Levica je iz različnih odtenkov rdeče. Če niso želeli sprejeti politike stranke, potem je razumljiva odločitev, da odidejo,” dodaja Vrečko in izpostavlja, da Levica, kljub temu da je najmanjša koalicijska stranka, deluje dobro. Med dosežki Vrečko, kot navaja 24ur izpostavlja rekordne dvige minimalne plače in pokojnin, sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi ter spremembe na področju kulture, dela, socialne in družinske politike.

Na področju kulture smo spremenili zakonodajo RTV in zakonodajo o javni rabi slovenščine, kmalu se nam obeta nova medijska zakonodaja. Gre za zakonodaje, ki so prenovo čakale zadnjih 20 let. Na področju dela, socialne in družinske politike smo sprejeli ukrepe za izboljšanje delavske zakonodaje, ukrepe proti prekarnosti in na področju socialne politike.

Asta Vrečko

Poudarja tudi načrte za izboljšanje stanovanjske politike s ciljem gradnje dostopnih neprofitnih stanovanj po vsej Sloveniji, zaključuje z besedami, da “vemo, da lahko znotraj vlade dosežemo veliko več in boljše rešitve kot zunaj nje. In tega, kar delamo, ne delamo zase, ampak za ljudi.”

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: Zajem zaslona