Izteka se rok za predlog novega ministra za pravosodje

ByMiha Kovač

25. februarja, 2024 ,
Robert Golob [Foto: Vlada RS]

Izteka se rok za predlog novega ministra za pravosodje

Premier Robert Golob se sooča z odločitvijo, ki bo pomembno vplivala na nadaljnje delovanje njegove vlade. Do ponedeljka mora predstaviti kandidata za ministra za pravosodje ali pa naznaniti, da bo to funkcijo začasno opravljal sam ali eden od trenutnih ministrov. Ta poteza prihaja v času, ko se vlada sooča z nujnostjo uresničevanja odločbe ustavnega sodišča o plačah sodnikov, kar je vprašanje, ki bo nedvomno prioriteta za novo vodstvo ministrstva.

Prihodnji teden bo Slovenijo obiskala delegacija Evropske komisije, da bi pripravila poročilo o stanju pravne države. Pričakuje se, da bodo sodniki in tožilci izrazili zaskrbljenost zaradi neuresničevanja ustavnih odločb s strani vlade, kar dodatno poudarja pomembnost imenovanja novega ministra. Afera nakupa sodnih prostorov in vprašanja okoli projektov, kot je digitalizacija notariata, so razkrila pomanjkanje profesionalnosti v ekipi odhajajoče ministrici Dominike Švarc Pipan. Novo vodstvo ministrstva čaka zahtevna naloga vzpostavitve reda in preverjanje morebitnih zakonodajnih kršitev.

V ozadju te situacije je širša kriza zaupanja v vlado, ki se spopada z medsebojnimi napetostmi in težavami znotraj koalicijskih strank. To je še posebej problematično v luči prihajajočih junijskih evropskih volitev, saj je javno zaupanje ključno za učinkovito vladanje in sprejemanje reform. Stranka SD se trudi preseči negativne posledice afere nakupa sodnih prostorov in se pripravlja na aprilski volilni kongres, medtem ko se Levica sooča z odhodi ključnih članov. Stranka Svoboda išče načine za izboljšanje podpore premierju in vladi, ki je nujno potrebna za stabilnost in napredek države.

Premier Golob in njegova vlada stojita pred ključnimi izzivi, ki zahtevajo takojšnje in odločne odgovore. Izbor novega ministra za pravosodje bo pomemben korak k obnovitvi zaupanja in zagotavljanju pravne varnosti v Sloveniji.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24