Na Galapaških otokih so našli želvo velikanko, za katero so mislili, da je izumrla že pred stoletjem. Znanstveniki so domnevali, da je chelonoidis phantasticus izumrla. Vrsta želve je ljudem bolj znana kot želva velikanka, izvira pa iz otoka Galápagos Fernandina. Edini znani primerek je bil odkrit leta 1906. Raziskovalci s Princetona so l. 2019 na otoku odkrili podobno želvo, ki je napeljevala na sklep, da omenjena vrsta še vedno živi. Prejšnji teden so dokazali, da sta primerka tudi dejansko v sorodu.

Kdo je Fernanda, zadnja znana velikanska želva?

Velikanske želve lahko tehtajo do 417 kg in zrastejo do 1,3 m. Življenjska doba te vrste želve je med 80 in 120 leti. Obstaja 14 različnih vrst velikanskih galapaških želv, izvirajo pa iz ene in iste prednice. Vse so na Rdečem seznamu IUCN. Na seznam so zavedene kot ranljive, ogrožene, kritično ogrožene ali izumrle.

Raziskovalci so leta 2019 na otoku Fernandina odkrili Fernando, osamljeno samico, ki se je naselila na izolirani vegetacijski površini. Po primerjanju Fernandinega DNK z vzorcem želve velikanke iz leta 1906, je ekipa potrdila, da sta želvi pripadnici iste vrste. Raziskovalci Fernandino starost ocenjujejo na okoli 50 let.

Upanje

Za orjaško želvo upanje še obstaja, saj so raziskovalci na odpravah na otoku Fernandina nedavno odkrili sledi vsaj še dveh ali treh drugih želv.

Fernanda je zdaj v Centru za želve narodnega parka Galapago. To je center za reševanje in vzrejo, kjer strokovnjaki preučujejo možnosti, da bi njeno vrsto ohranili pri življenju.

Vir: Euronews

Foto: AP