Izvršni direktor Googla, Sundar Pichai, je v samo nekaj besedah zaposlenim, dal lekcijo o voditeljstvu. Težke novice so lahko slabe ali navdihujoče. Izbira je vaša.

V torek je izvršni direktor družbe Alphabet (Google) Sundar Pichai Googlovim zaposlenim poslal obvestilo. V njem je bilo zapisano, da bo podjetje do konca leta upočasnilo zaposlovanje in sprejelo druge ukrepe za zmanjšanje stroškov. Z njimi se bodo odzvali na poslabšanje gospodarskih razmer. Obvestilo, ki ga je pridobil The Verge, je prikaz mojstrskega vodenja in čustvene inteligence. V njem pa je tudi lekcija, ki bi si jo moral vzeti k srcu vsak direktor.

Ni treba posebej poudarjati, da Google ni edino tehnološko podjetje, ki se trenutno boji učinkov inflacije in morebitne recesije. Twitter in Netflix sta med drugim napovedala odpuščanja, številna druga podjetja pa so sporočila, da so ustavila ali upočasnila zaposlovanje. Vendar se zdi, da le Pichai vidi trenutno negotovost na trgu kot priložnost, da se osredotoči na najpomembnejše in pri tem navduši zaposlene. Obvestilo, ki ga je poslal, bi moralo biti vzor vodjem, ki se soočajo s takšnimi izzivi. (Celoten memorandum najdete na koncu tega članka.)

Zapisnik Sundarja Pichaia je zgled, iz katerega se lahko vsak vodja nekaj nauči.

Celotno besedilo

Pozdravljeni Googlovci,

težko je verjeti, da smo že konec prve polovice leta 2022. To je dobra priložnost, da se vsem zahvalim za odlično delo v tem letu in povem, kako v vodstvu razmišljamo o prihodnosti.

V ospredju je negotova prihodnost svetovnega gospodarstva. Tako kot druga podjetja, tudi mi nismo imuni na gospodarske vplive. V naši kulturi cenim to, da na tovrstne izzive nikoli nismo gledali kot na ovire. Namesto tega smo jih razumeli kot priložnosti, da se še bolj osredotočimo in vlagamo dolgoročno.

V takih trenutkih se obrnimo na naše poslanstvo. To je oganizirati informacije na svetu ter jih narediti splošno dostopne in uporabne. Prav naše poslanstvo me je spodbudilo, da sem se pred 18 leti pridružil podjetju. Zaradi tega sem tako optimističen glede vpliva, ki ga lahko imamo na svet. Znanje in računalništvo sta naša gonilna sila pri uresničevanju našega poslanstva. To je cilj, ki ga uporabljamo pri odločanju kam vlagati. Bodisi v področja, kot so iskanje, oblak, YouTube, platforme in strojna oprema, ekipe, ki jih podpirajo, bodisi v umetno inteligenco, ki omogoča uporabnejše izdelke in storitve.

Ljudem in družbi najbolj pomagamo s tem, da se osredotočimo na to, kar znamo najbolje, in to znamo zelo dobro. Naložbe, ki smo jih izvedli v prvi polovici leta, odražajo to vizijo. Samo v drugem četrtletju smo zaposlili približno 10.000 Googlovih sodelavcev. Za tretje četrtletje imamo veliko načrtov z njimi. Deloma je to posledica sezonskega načrta zaposlovanja. To so izjemne številke, ki kažejo na naše navdušenje nad dolgoročnimi priložnostmi tudi v negotovih časih.

Zaradi napredka pri zaposlovanju, ki smo ga dosegli letos, bomo do konca leta upočasnili tempo zaposlovanja. Vendar bomo še vedno podpirali pomembne priložnosti. V letih 2022 in 2023 se bomo pri zaposlovanju osredotočili na inženirske, tehnične in druge ključne vloge. S tem bomo poskrbeli, da bodo veliki talenti usklajeni z našimi dolgoročnimi prednostnimi nalogami.

Za naprej moramo biti bolj podjetni, delati bolj osredotočeno in nasploh bolje, kot smo delali v časih “debelih krav”. Za večjo učinkovitost podjetja smo odgovorni vsi. Pripravili bomo več načinov, kako lahko sodelujete in pomagate.

Pomanjkanje ustvarja jasnost. To pravimo že od prvih dni Googla. To je tisto, kar spodbuja osredotočenost in ustvarjalnost, ki na koncu pripelje do boljših izdelkov, ki pomagajo ljudem po vsem svetu. To je priložnost, ki je danes pred nami, in veseli me, da se ji bomo znova odzvali.

–Sundar

Komentar: