Izvršni direktor WFP David Beasley: V Turčiji je apokaliptično

ByA.K.

26. februarja, 2023 , ,

Izvršni direktor WFP David Beasley.: V Turčiji je apokaliptično, soseske so zravnane z zemljo

Izvršni direktor Svetovnega programa za hrano (WFP) David Beasley je po obisku v potresu prizadetega juga Turčije dejal, da je tam naletel na prizore apokalipse. Po novih podatkih je v močnih potresih, ki so 6. februarja prizadeli Turčijo in Sirijo, umrlo več kot 50.000 ljudi.

“Danes lahko opišem samo en način: apokaliptično. Cele soseske so zravnane, domovi uničeni, šole in trgovine zaprte, življenja uničena. Obseg opustošenja je resnično nepredstavljiv,” je po obisku Antakye dejal Beasley. 

“Razmere v Siriji so katastrofa na vrhu katastrofe”

Dodal je, da so razmere v Siriji “katastrofa na vrhu katastrofe”. Pri slednjem je imel v mislih 12 let državljanske vojne. WFP je dejal, da je Beasley obiskal logistično središče ZN, kamor so tovornjaki pomoči namenjeni v severozahodno Sirijo.

Poudaril je, da je treba pošiljanje hrane v Sirijo “na vsak način, brez kakršnih koli omejitev” takoj povečati. Vse strani je pozval naj olajšajo dostop. Potres je najbolj prizadel severozahod Sirije, ki je pod nadzorom opozicijskih skupin. Sirski predsednik Bašar al Asad je za tri mesece odobril odprtje še dveh mejnih prehodov poleg mejnega prehoda Bab al Hava za dostavo pomoči.

vir Foto: Narative Pakistan Twitter

Ne spreglejte…

Turčija: Število žrtev potresa narašča, preiskave gradbenikov zaradi malomarnosti

Turčija bo razširila preiskave gradbenih izvajalcev, osumljenih kršitve varnostnih standardov, je dejal notranji minister Turčije Suleyman Soylu. Država medtem krepi prizadevanja za zagotavljanje stanovanj žrtvam uničujočih potresov. Soylu je dejal, da je bilo do zdaj identificiranih 564 osumljencev. Uradno aretiranih je bilo do sedaj 160 ljudi, še več jih preiskujejo.

“Naša mesta bodo zgrajena na pravih mestih, naši otroci bodo živeli v močnejših mestih. Vemo, s kakšno preizkušnjo se soočamo in iz tega bomo izšli močnejši,” je dejal za državno televizijo TRT Haber… več tukaj.