Ja vaša e-vinjeta še veljavna, kako preveriti?

ByA.K.

7. januarja, 2023

Ja vaša e-vinjeta še veljavna, kdaj jih poteče največ?

Ne veste, ali vam je že potekla vinjeta? Kako preveriti? Kdaj jih poteče največ? Največ letnim vinjetam poteče veljavnost 31. 1. in 1. 2. letos. 

Konec leta 2021 smo v Sloveniji uvedli elektronske vinjete, ki so nadomestile klasične. Nalepk ni bilo več treba lepiti na vetrobransko steklo, s tem pa so vozniki izgubili takojšen vpogled v veljavnost, saj se ne na klasični vinjeti lahko na preluknjanih delih vinjete videlo, do kdaj je ta veljavna.

Nove e-vinjete, ki so bile prvič v uporabi lani, so vezane na registrsko označbo vozila. Za vpogled v veljavnost je zato potrebno nekoliko več računalniškega znanja.

Voznik lahko pozabi, kdaj njegovemu jeklenemu konjičku poteče veljavnost vinjete. Sploh, če potrditvenega dokumenta ni spravil v svojo elektronsko pošto.

Kako lahko preverite, do kdaj vam e-vinjeta velja?

Če ste torej e-vinjeto kupili 1. decembra 2021 in je takrat začela tudi veljati, je njena veljavnost potekla 1. decembra 2022. Stare vinjete so tako veljale največ 14 mesecev, e-vinjete pa veljajo le 12 mesecev.

Če ste e-vinjeto kupili po spletu (na uradni spletni strani) ste potrdilo o nakupu prejeli na elektronski naslov, ki ste ga navedli pri nakupu. Če pa ste se pred nakupom registrirali, je potrdilo o nakupu na voljo tudi v vašem računu na tej spletni strani.

Če ste e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu (na primer na bencinski črpalki, v trgovini ali na prodajnem mestu DARS-a), lahko veljavnost e-vinjete preverite na potrdilu o nakupu, ki ste ga prejeli ob nakupu.

Kaj poteče največ vinjet?

Na DARS-u pravijo, da največ letnim vinjetam poteče veljavnost 31. januarja  in 1. februarja letos. Na ta dneva so v letu 2022 zabeležili največjo prodajo letnih vinjet. DARS je v mesecih januar in februar skupaj prodal 694.328 vinjet, v vseh ostalih mesecih skupaj pa 342,847.

Kaj če ste potrdilo založili?

Kaj se zgodi, če potrdila ne hranite, če so informacije na potrdilu zbledele ali ste potrdilo izgubili oziroma založili?

Na Darsu vsem svetujejo, da ob prihodnjih nakupih poskrbite za rezervno hrambo potrdila v fizični obliki (fotokopiji) ali elektronski obliki (na primer kot fotografijo na mobilni napravi).

Če potrdila o nakupu ne najdete, lahko veljavnost svoje e-vinjete preverite še na en način. V uradni spletni trgovini začnete postopek nakupa nove e-vinjete za svoje vozilo. Ko boste vnesli vse potrebne podatke (vrsto e-vinjete in njen cestninski razred, državo registracije in registrsko označbo vozila), vas bo sistem še pred vnosom podatkov o plačilni kartici (in nakupom) opozoril, ali je na vašo registrsko označbo vezana veljavna e-vinjeta. Prav tako vam bo sistem prikazal podatke o tej e-vinjeti in datum poteka njene veljavnosti, poudarjajo na DARS-u

Registracijo v spletni trgovini in odprtje e-vinjetnega računa svetujejo vsem uporabnikom. Račun lahko odprejo tudi, če so e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu. V tem primeru bodo lahko e-vinjeto naložili na svoj račun na podlagi serijske številke e-vinjete, ki je zapisana na potrdilu o nakupu.

Registracija je koristna predvsem zato, ker si lahko v e-vinjetnem računu nastavijo opomnike o poteku veljavnosti e-vinjete, ki jih lahko prejmejo na elektronski naslov ali prek SMS-sporočila.

Preverite, da so podatki pravi, napaka vas lahko stane 300 evrov za vsak vstop na avtocesto

Kupci e-vinjet pa morajo pred nakupom natančno preveriti podatke, da so ti pravilno izpolnjeni. Če se registrska označba v sistemu elektronske vinjete ne ujema z registrsko označbo vozila, to pomeni, da cestnina ni plačana, opozarjajo na DARS-u.

Če vas pri vstopu na avtocesto ujame kamera, vaše vozilo pa nima (pravilne) e-vinjete, vas čaka 300 evrov kazni. Vsak vstop na avtocesto predstavlja nov prekršek.

Katere napake so najpogostejše?

Med najpogostejšimi napakami, ki so jih na DARS-u zaznali v prvem letu prodaje, je pomota pri vrstnem redu znakov.

To pomeni, da uporabnik sicer vnese oziroma sporoči prodajalcu pravilne črke oziroma številke, vendar v napačnem zaporedju. Med napakami, ki se pojavljajo ob nakupu, je tudi zamenjava med seboj podobnih znakov (na primer črka ‘O’ namesto številke ‘0’).

Pri tem je dobro vedeti, da se po pravilniku o registrskih tablicah motornih in priklopnih vozil črka ‘O’ na tablicah ne uporablja, uporablja pa se številka ‘0’, razen pri začetni oznaki registracijskega območja (‘GO’ za Novo Gorico ali ‘PO’ za Postojno).

Izjema so tablice, ki jih je voznik izdelal po naročilu (tako imenovane registrske tablice z izbranim delom označbe) – te namreč lahko vsebujejo tako črko ‘O’ kot številko ‘0’. Nekateri uporabniki se zmotijo tudi tako, da navedejo prvo registrsko označbo v prometnem dovoljenju, pod katero je bil registriran njihov avto, čeprav ima zdaj lahko že drugačno registrsko označbo, pojasnjujejo na DARS-u.

vir Foto: Pexels