Jabolčna pita – preprosto in okusno

ByAna Koren

14. aprila, 2024 ,
Foto: Freepik

Jabolčna pita – preprosto in okusno

Jabolčna pita je klasična sladica, ki nikoli ne razočara. Ne glede na to, ali pripravljate poslastico za družinsko večerjo, praznovanje ali preprosto želite uživati v topli sladici ob skodelici čaja, ta recept za jabolčno pito je odlična izbira. Z nekaj osnovnimi sestavinami in preprostimi koraki lahko ustvarite pito, ki bo navdušila vsakogar. Poleg tega je prilagodljiva in dopušča eksperimentiranje z različnimi vrstami jabolk ali dodatki, kot so oreščki in rozine, da vsakič ustvarite nekaj novega in svežega.

Recept zadostuje za približno 8 porcij.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

Za testo:

  • 250 g moke,
  • 125 g masla, hladnega in narezanega na kocke,
  • 50 g sladkorja v prahu,
  • 1 jajce,
  • ščepec soli,
  • 2-4 žlice hladne vode.

Za nadev:

  • 6 srednje velikih jabolk, olupljenih in narezanih,
  • 100 g belega sladkorja,
  • 2 žlički cimeta,
  • 1 žlica moke,
  • sok polovice limone.

Postopek priprave:

Priprava testa: Začnite s pripravo krhkega testa. V večjo skledo presejte moko in dodajte ščepec soli. Dodajte hladno maslo, narezano na kocke, in s prsti mešajte, dokler zmes ne spominja na drobtine. Nato vmešajte sladkor v prahu. Ustvarite jamico na sredini in vanjo ubijte jajce. Dodajte 2 žlici hladne vode in z rokami zmešajte v gladko testo. Po potrebi dodajte še malo vode. Testo zavijte v folijo in ga za 30 minut postavite v hladilnik.

Priprava nadeva: Medtem ko je testo v hladilniku, pripravite nadev. Jabolka olupite, odstranite peščišče in narežite na tanke rezine. V večji skledi jabolka zmešajte s sladkorjem, cimetom, žlico moke in sokom limone. Vse skupaj dobro premešajte, da se jabolka enakomerno obložijo z začimbami in sladkorjem.

Sestavljanje in peka pite: Pečico segrejte na 180°C. Testo vzemite iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljajte v krog, ki bo malo večji od vašega pekača. Testo prenesite v pekač, pri čemer pazite, da ob straneh ostane malo viška. Nadev enakomerno razporedite po testu. Če želite, lahko iz preostanka testa ustvarite trakove in jih prepletete čez nadev za klasičen videz pite. Pito pecite v predhodno segreti pečici približno 45-50 minut, dokler ni zlato rjave barve. Dober tek!

Portal24; Foto: Freepik