Jagode – od gredice do sladice

ByAna Koren

24. aprila, 2023
Jagode [Foto: Pexels]

Jagode – od gredice do sladice

Jagode so sladko in sočno sadje, ki izvira iz družine Rosaceae. Obstaja veliko sort jagod, ki se uporabljajo glede na velikost, barvo in okus. Običajno se gojijo na vrtu ali v rastlinjakih.

Jagode je najbolje saditi spomladi ali jeseni. Najbolje uspevajo na sončnih mestih, v tleh, bogatih s hranili in so dobro odcedna. Priporočljivo je, da zemljo pred sajenjem jagod dobro pripravite in dodate organsko gnojilo. Saditev jagod se običajno izvaja v vrstah, s sadikami, ki so postavljene približno 30 centimetrov narazen, z vrstami med 60 in 90 centimetrov narazen.

Jagode je potrebno redno zalivati ​​in gnojiti. Prav tako je pomembno, da jih redno odstranjujete in tako preprečite širjenje bolezni. Plodovi se običajno obirajo, ko so popolnoma zreli, saj lahko sicer izgubijo svoj okus in teksturo.

Jagode tako majhne, ​​okrogli ali nepravilno oblikovani plodovi, ki so običajno rdeče barve, poznamo tudi sorte, ki so rožnate, oranžne, rumene ali celo temno vijolične barve. Imajo malo semena, ki so porazdeljena po površini ploda. Plodovi so sočni in sladki, z intenzivno aromo, zaradi česar so zelo priljubljene in so sestavni del mnogih jedi.

Poleg tega so jagode bogate z vitaminom C, vlakninami in drugimi hranili, zato so res zdrava izbira za prehrano.

Kako jih lahko porabimo?

Jagode so zelo vsestransko sadje in jih lahko uporabljamo na različne načine, tukaj je nekaj idej:

Sveže so odlične same po sebi. Najboljše jih je jesti sveže, kot prigrizek ali dodatek k drugim jedem, kot so kosmiči, jogurt, sladoled in solat.

Marmelada: Jagode lahko uporabimo za pripravo domače marmelade. Nekaj ​​jagod, sladkorja in vode z mešanico v posodi in kuhamo, dokler se sestavine ne mešajo in ne zgostijo.

Pite in torte: So odlična sestavina za pripravo pite in torte. Lahko jih uporabimo kot nadev ali pa jih uporabimo kot dekoracijo.

Napitki: So odlične v različnih napitkih, kot so smoothieji, sadni sokovi in ​​koktajli.

Solate: So lahko odličen dodatek k solatam, ki jim dodajo sladkost in svežino.

Omake: Uporabimo jih lahko za pripravo sladkih omakov, ki so odlične na vrhu sladoleda ali drugih sladic.

Konzerviranje: Jagode lahko konzerviramo tako, da jih zamrznemo ali posušimo za uporabo pozneje v letu.

Foto: Pexels