Jaka Elikan: Zavračam očitek, da sem kogarkoli šikaniral

ByUredništvo

17. marca, 2023
Jakob Elikan [Foto: STA]

V začetku decembra 2022 so v javnost prišle informacije o domnevnem spolnem nadlegovanju na RTV Slovenija. Šlo naj bi za incident med pokrivanjem redne seje Državnega zbora konec novembra 2022, kjer naj bi med novinarko in urednikom Jakobom Elikanom prišlo do spora glede vsebine prispevka o poslanskih vprašanjih premierju.

Govorila sta po telefonu, ko naj bi jo Elikan vprašal, kdaj bosta občevala. Novinarka je na policijo podala prijavo zaradi spolnega nadlegovanja.

Včeraj je policija podala kazensko ovadbo zoper Elikana zaradi suma šikaniranja na delovnem mestu. Ovadeni Jakob Elikan se je danes odzval na obtožbe in njegov odziv objavljamo v celoti:

Z ovadbo nisem seznanjen. Domnevno se nanaša na naslednji dogodek iz osrednje redakcije (deska) dnevno-informativnih oddaj TV Slovenija, kjer poteka komunikacija med uredniki in novinarji o pripravi oddaj.

Že na jutranjem uredniškem sestanku 22. 11. 2022 je potekala razprava o pomanjkanju komunikacije novinarjev z uredniki kot problemu pri pripravi kakovostnih informativnih vsebin.

Ena izmed novinark/voditeljic se je odpravljala na terensko snemanje, ne da bi se pogovorila z mano o pripravi prispevkov za oddaji, ki sem ju urejal. Vljudno sem jo nagovoril: kdaj bova pa midva občevala. Očitno je bilo, da se uporabljena beseda nanaša izključno na komunikacijo, pogovor.

Ob prisotnosti več sodelavcev sva se o načrtovanih vsebinah tudi pogovorila. Nihče od tedaj prisotnih ni reagiral na najino komunikacijo. Ko je bila situacija naknadno problematizirana, sem se novinarki/voditeljici tudi opravičil, če je mojo komunikacijo napačno razumela kot dvoumno. Nikogar nisem želel prizadeti.

Uporabljena beseda občevati, ki pri delovanju občil ni neobičajna, je bila pri nadaljnji interpretaciji dogodka iztrgana iz konteksta, zmanipulirana in zlorabljena za politične obračune na Televiziji Slovenija in okoli nje. To razumem kot še eno v vrsti ravnanj, s katerimi del kolektiva nenehno ovira delo, ter kot grob poseg v novinarsko in uredniško avtonomijo in izvajanje političnega pritiska. Primer je odraz okoliščin, ki presegajo mene osebno.

Zavračam očitek, da sem kogarkoli šikaniral na delovnem mestu. Komunikacija v redakciji je zaradi narave dela pogosto dinamična, pod časovnimi in drugimi pritiski. Opisan primer je obravnaval Skupni odbor za prepoznavanje in preprečevanje mobinga na RTV Slovenija, ki ni ugotovil kršitev ali nepravilnosti.

Lep pozdrav,

Jaka Elikan, urednik Poročil ob 17h in Dnevnika TVS 22. 11. 2022